Helyi közélet

2019.02.25. 13:07

Elhelyezkednek a taktakenéziek

Taktakenéz - A férfiak közül egyre többen mennek el Taktakenézből dolgozni.

Taktakenéz - A férfiak közül egyre többen mennek el Taktakenézből dolgozni.

Amikor elindult a közfoglalkoztatási program, a taktakenézi önkormányzat több mint 300 embert foglalkoztatott. Ez a szám jelentősen leredukálódott, a hamarosan induló idei programban 170-en vesznek majd részt.

Kiesnek a vonalból

– Ez egyrészt örvendetes, hiszen maga a program nem azért jött létre, hogy a benne részt vevők minél tovább megmaradnak a közfoglalkoztatásban, hanem azért, hogy a munkába bevontak előbb vagy utóbb megtalálják ismét a helyüket az elsődleges munkaerőpiacon – mondja Molnár Tibor, Taktakenéz polgármestere. – Nálunk is így történt, egyre többen találtak maguknak munkahelyet az országon belül és külföldön is. A férfiak nagy része eljár dolgozni. Elsősorban az ács-állványozók, a segédmunkások találtak maguknak munkát, így fordulhat elő, hogy a március elsején induló közfoglalkoztatási programban az eredeti létszámnak csak a 60 százaléka, mintegy 170 dolgozó fog bekerülni.

Molnár Tibor elmondja, a környékre történő bejárást nehezíti a rossz közlekedés.

– Kiesünk a Szerencs-Tokaj vonalból. Minket nem érint a vasútvonal, naponta csak pár távolsági busz jön a településre, ezért bár teljesen nyílt, sík terepen van a falu, mégis kicsit néha úgy érezzük magunkat, mintha zsákutcában lennénk.

Piacra gyártanának

A közlekedésnek azért van jelentősége, mert a férfiak sokkal mobilisabbak, a nők azonban nem.

– A nők többsége nem akar kimozdulni a faluból – mondja Molnár Tibor. – Meg is értem, amire hivatkoznak, hiszen nem szívesen hagyják itt a gyerekeiket, akik óvodába vagy iskolába járnak. Munkára viszont nekik is szükségük van. Most zajlik egy tanfolyam a művelődési házban, ahol megtanulnak rongyokból szőnyegeket, lábtörlőket gyártani. Mintegy húszan járnak a tanfolyamra. Ha akad közülük legalább 4-6 olyan végzős, akik megbízhatóak, ügyesek és jól teljesítenek, akkor ezt a foglalkoztatást is megpróbáljuk beépíteni a közfoglalkoztatási programba, hiszen ezzel a munkával nem csupán a helyi intézményeket tudnánk ellátni a termékekkel, hanem a maradékot a piacon tudnánk értékesíteni.

ÉM-BG


[related-post post_id="4131265"]

[related-post post_id="4079004"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában