Helyi közélet

2019.02.27. 16:41

Egyre több pár mondja ki a boldogító igeneket

Miskolc - Megfordult az évtizedes trend, nőtt a házaspárok száma.

Miskolc - Megfordult az évtizedes trend, nőtt a házaspárok száma.

Idén tizenkettedik alkalommal rendezték meg a házasság hetét Magyarországon. A rendezvénysorozat hagyományosan a házasság, a család értékeire és fontosságára hívja fel a figyelmet.

A statisztika szerint Magyarországon a házasságkötések száma 2010 után növekedett: 2016-ban a házasságra lépő párok száma már meghaladta az 50 ezret, amire az azt megelőző két évtizedben nem volt példa.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, előzetes adatai szerint 2018 január–novembere között 48,7 ezer pár járult anyakönyvvezető elé. Így a 2018. évi házasságkötésszám nagy valószínűséggel – az előző két évihez hasonlóan – átlépi az félszázezret.

Megfordult a tendencia

Magyarországon a házasságkötések száma az 1970-es évek közepétől kezdődően évtizedeken át csökkent, és 2010-ben érte el mélypontját: akkor mindössze 35,5 ezer pár járult anyakönyvvezető elé. Ezt követően folyamatosan emelkedett az esküvők száma, 2010 és 2016 között közel másfélszeresére. 2016-ban összesen 51,8 ezer házasságkötést regisztráltak, azaz két évtized után először emelkedett 50 ezer fölé a frigyek száma.

Az adatok területi lebontásánál az tapasztalható, hogy az Észak-Magyarország térségben 5,5 házasság jut ezer lakosra, szemben az 1,7 válással. A Nyugat-Dunántúlon a legalacsonyabb ez a mutató (5.0), míg a válások tekintetében Pest megye a vezető (2,3).

Őrzik a hagyományt

Molnárné Cseh Mária, Sajóvámos és Sajópálfala jegyzője a házasságkötési kedv erősödését tapasztalja körzetében. Az elmúlt három évben tíz fölötti volt a frissen anyakönyvvezető elé álló párok száma. A házasulandók életkora is kitolódott, jellemző a harmadik ikszet követő frigy. Különböző támogatások is segítik a döntést, az első lakáshoz jutást támogatják illetve a pénzintézeti hitelfeltételek is kedvezőbbek a házaspárok részére, ami nem mindegy egy „új élet” kezdésénél. Bár vannak kisebb létszámú diszkrét rendezvények, de még mindig jellemző vidéken a 100–150 fős igazi lagzi, vőféllyel és galamberegetéssel. Rendkívül jól szervezettek, látványosak ezek az események, nem beszélve a minden igényt kielégítő ételválasztékkal – fejti ki a jegyző.

Uniós összehasonlítás

Az unió országainak 2016. évi adatai alapján a legalacsonyabb és a legmagasabb értékkel rendelkező országok között majdnem 2,5-szeres az eltérés. Portugáliában volt a legalacsonyabb, mintegy három százalék az ezer lakosra jutó házasságkötések száma, a legmagasabb arányszám pedig Ciprust és Litvániát jellemezte hét és fél százalékos értékkel. Hazánk az uniós rangsor középmezőnyében helyezkedik el.

2017-ben a nők átlagosan 29,9 évesen, a férfiak 32,7 éves korukban kötötték első házasságukat. Az először házasulók átlagos életkora 2000 óta mindkét nem esetén 5 évet emelkedett.

ÉM-PGY

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában