Helyi közélet

2019.02.27. 09:19

Egy bomba miatt nem temetheti el édesanyját Miskolcon

Miskolc - A hatóságokkal és a temető tulajdonosával is egyeztetni kell a bomba elszállításához.

Miskolc - A hatóságokkal és a temető tulajdonosával is egyeztetni kell a bomba elszállításához.

Egy bomba miatt nem tudja eltemetni elhunyt édesanyját egy miskolci nő. Az első híradások arról szóltak: Stos Bélánéval a diósgyőri temető ügyfélszolgálatán közölték, hogy a közelmúltban elhunyt édes­anyját nem tudja abba a sírba eltemetni, ahol az édesapja fekszik 2004 óta. Azért nem, mert ott egy második világháborús bomba található.

Szerettük volna első kézből is meghallgatni a történet részleteit, ezért kedden megkerestük a gyászoló nőt, akit megviseltek a történtek. Stos Béláné érdeklődésünkre annyit közölt ügyvédjével egyetértésben, hogy egyelőre nem nyilatkozik, arra azonban ígéretet tett, ha lesznek fejlemények az ügyben, keresni fog minket.

Nem tudtak róla

Nyilatkozat híján a sajtóhírek alapján foglaljuk össze a sztorit: Stos Béláné édesanyjának a gyászszertartását még meg tudták tartani, a holttest viszont a temetkezési vállalkozóhoz került vissza, korábban ugyanis kiderült, a sírba az ott található robbanószerkezet miatt nem lehet temetni. A bombát tizenöt évvel ezelőtt találhatták meg az akkori sír­ásók, de a család állítása szerint nekik akkor nem szóltak, ők január 29-éig nem is tudtak erről.

Ezt követően az esetről értesítették a rendőrséget, a helyi önkormányzatot és a Honvédelmi Minisztériumot (HM) is. Segítséget kértek, hiszen addig nem tudják eltemetni az édesanyát, amíg a bomba ott van. A nő korábban azt nyilatkozta: a minisztérium nemrég érkezett válaszában megnyugtatta, hogy rövidesen intézkednek a robbanószerkezet ügyében.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy hasonló esetben mi a megszokott eljárási rend. A HM kommunikációs osztálya válaszában leszögezte, bár a szakembereik napi szinten hatástalanítanak és szállítanak el második világháborús robbanótesteket, a mostani eset valóban speciális.

Speciális az eset

Azért különleges, mert több hatóság és szervezet együttműködése és hozzájárulása szükséges a mentesítés megkezdéséhez. A szakemberek – Miskolc illetékes hatóságaival, a rendőrséggel és a temető tulajdonosával együttműködve – vizsgálják annak lehetőségét, hogy a feltételezett robbanótestet mielőbb hatástalanítsák, és az elhunytnak megadhassák a végtisztességet a hozzátartozói. A Magyar Honvédség tűzszerészei készek és képesek a feladat végrehajtására, amint az ehhez szükséges hozzájárulásokat megkapják.

Az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái egyébként az elmúlt húsz-huszonöt év átlaga alapján évente úgy 2500 bejelentést kezelnek, tavaly összesen mintegy 36 ezer robbanószerkezetet gyűjtöttek össze, szállítottak el és hatástalanítottak.

ÉM-TÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában