Helyi közélet

2019.02.10. 15:20

Az alapvető gondolatok még ma is érvényesek

Miskolc - A Változások pergőtüzében állva Alexander Bernát filozófus írásait tartalmazza.

Miskolc - A Változások pergőtüzében állva Alexander Bernát filozófus írásait tartalmazza.

Turbucz Péter Változások pergőtüzében állva című kötetének bemutatóján vehettek részt az érdeklődők szerdán délután a miskolci Kaffka Margit Könyvtárban.

„Ritka alkalom, hogy a könyvtár egy tudományos írás bemutatójának adjon otthont, főképp hogy egy fiatal kutató mint szerkesztő jegyzi azt” – vezette fel a programot Borkuti László, a kiadó alapítója.

Valóban, a filozófia kicsit a tudományok „mostohagyermeke”, hiszen elég szűk réteg érdeklődésére tart számot. Ennek ellenére mégis megteltek a székek az előadásra, sőt, pótszékekre is szükség volt.

A Változások pergőtüzében állva Alexander Bernát filozófus írásait tartalmazza a világháború, bolsevizmus, fasizmus és hazaszeretet témájában írt publicisztikákból válogatva.

A felbecsülhetetlen hatású, eklektikus műveket szerző filozófust dr. Perecz László méltatta, majd adott ízelítőt Alexander életéből és munkásságából. A második előadó dr. Mester Béla volt, aki a fordítói munkáját és annak fontosságát mutatta be röviden, a magyar filozófiai fordítástörténet fényében.

A motivációról

Végül a szerzőhöz, Turbucz Péterhez került a szó. Egy kötetlen hangvételű történettel vezette fel a filozófushoz fűződő viszonyát és a könyv tartalmát, majd elmesélte, mi volt a motivációja a kötet megszületését illetően. Úgy véli, azoknak az újságcikkeknek, amelyek végül bekerültek, van aktuális vonatkozásuk és mondanivalójuk, még ha olyan komoly fogalmak is állnak a középpontjukban, mint a világháború kérdése. A cikkek alapvető gondolatai, üzenetei ma is érvényesek, ezért gondolta úgy, hogy ezeket a műveket érdemes összegyűjteni.

A bemutatót ezután a szerzővel és a meghívott vendégekkel közös beszélgetés és egy kis koccintás zárta.

ÉM-BNE


[related-post post_id="4136522"]

[related-post post_id="4126468"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában