Helyi közélet

2019.02.15. 08:03

Avalon Center: Helyi örökségvédelem kontra befektetők

Miskolc - Háromféle a vélemény a belvárosba tervezett komplexumról.

Miskolc - Háromféle a vélemény a belvárosba tervezett komplexumról.

Örökségvédelmi szempontú kizáró okokra hivatkozva elutasította az Avalon Center Kft.-nek az Avalon Business Center megvalósítására vonatkozó kérelmét másodfokú határozatában a Pest Megyei Kormányhivatal – olvashatták lapunkban, az Északban. A döntéssel kapcsolatban tartott sajtónyilvános lakossági fórumot a Zöld Kapcsolat Egyesület rendezte meg a fellebbezést benyújtó ügyfelekkel közösen csütörtökön.

F. Nagy Zsuzsanna, az egyesület elnöke köszöntőjében jelezte: szervezetük legfontosabb feladata a szemléletformálás, azért foglalkoznak az üggyel, mert az sokakat érint. Ezután Herpainé Szakszon Terézzel és Barna Péterrel közösen ismertették a komplexum létesítésével kapcsolatos problémáikat.

„Számtalan környezet- és örökségvédelmi, valamint jogi aggályt fogalmaztunk meg az elmúlt hónapokban, a legfontosabb viszont az, hogy a kizáró okok örökségvédelmi szempontúak, tehát az eljáró hatóság döntésével elsősorban Miskolc belvárosát védte” – szögezte le F. Nagy Zsuzsanna.

A szervezők ezt követően köszönetet mondtak azoknak, akik az elmúlt időszakban részt vettek az épülettel kapcsolatos civil vitákban, ötletelésben.

Háromféle álláspont

A fórumon résztvevők egyébként több dolog miatt is értetlenségüknek adtak hangot. Sokan nem értették például azt, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal elutasító döntését követően hogyan lehetséges az, hogy a március 12–15. között Cannes-ban zajló MIPIM-en, vagyis a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállításán több hazai beruházás között jelenlegi formájában mutatják be az Avalon Business Center terveit (erről a Világgazdaság írt a szerdai számában).

Szerdai cikkünkkel kapcsolatban többen úgy fogalmaztak, hogy nem értik a beruházó sértett hangnemét, képviselőjüket pedig hiányolták a fórumról. Megint mások azt mondták, sajnálják az Avalon Center Kft. képviselőit, akiket megfogalmazásuk szerint az önkormányzat „magára hagyott”. A legtöbben mégis a lakosság, a polgármesteri hivatal és beruházó közti párbeszédet hiányolták. A fórumon résztvevők – már akik a témában hozzászóltak – három tábort alkottak: vannak, akiknek tetszik az épület, csak a történelmi belvárosban való megépítést nem támogatják. A második csoportnak az épület léptékeivel volt problémája, de a méretek, külső díszítések finomításával és a negatív környezeti hatások csökkentésével támogatják azt, illetve voltak, akik azt mondták: meg kell becsülni, aki ilyen volumenű beruházást hoz a városba, mert a terület rendezetlensége évtizedes gondja Miskolcnak.

ÉM-TÁ


[related-post post_id="4141734"]

[related-post post_id="4129388"]

[related-post post_id="3999869"]

[related-post post_id="3955774"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában