Helyi közélet

2019.02.07. 15:38

A biztonságos internetezésért Miskolcon

Miskolc - Az online tér veszélyeiről tartottak előadást a Miskolci Törvényszéken a Biztonságos Internet Napja alkalmából.

Miskolc - Az online tér veszélyeiről tartottak előadást a Miskolci Törvényszéken a Biztonságos Internet Napja alkalmából.

Idén a Miskolci Törvényszék is csatlakozott a Biztonságos Internet Napja rendezvénysorozathoz, melynek keretében bírák tartottak előadást az internet veszélyeiről a törvényszékre érkező miskolci középiskolásoknak.

A bíróságok társadalmi felelősségvállalásának erősítése, a felnövekvő generációk jogtudatos állampolgárrá válása érdekében életre hívott Nyitott Bíróság program már évek óta sikeres a középiskolás korosztály körében, különösen népszerű az online tér használatával foglalkozó kérdéskör. A globális kampány részeként szervezett előadás célja is az volt, hogy interaktív előadás keretében hívják fel a fiatalok figyelmét a kibertér által hordozott kockázati tényezőkre és a diákokban egyfajta kritikus gondolkodást alakítsanak ki, mely által saját maguk ki tudják szűrni az „álhíreket”, „álprofilokat”, és ezáltal tudatosan szörfölhetnek a világhálón. A törvényszék munkatársai a legfontosabb tudnivalókat „A kibertér veszélyeiről” című kiadványban foglalták össze, melynek egy-egy példányát a diákok magukkal is vihették.

Dr. Kenyeres Gábor a Miskolci Járásbíróság bírája előadásában részletesen elmagyarázta az internetes zaklatás, a becsületsértés, a rágalmazás elkövetésének lehetséges formáit; de kitért azokra az esetekre is, amikor a fiatalok sértettként, áldozatként találkoznak az internetes bűncselekményekkel. Nem ritka ugyanis az online elkövetett fenyegetés, zsarolás, kiközösítés, vagy az osztálytársak, ismerősök megszégyenítése; de az is előfordul, hogy a fiatalok a következmények ismerete nélkül hoznak nyilvánosságra egymásról megalázó, sértő képeket, lejárató mobilfelvételeket – fogalmazott az előadó bíró.

A biztonságos internet, a biztonságos weboldalak jellemzőiről dr. Székely Zsófia, a Miskolci Járásbíróság bírája beszélt a hallgatóknak, hangsúlyozva a személyiségi jogok, valamint a szerzői jogok védelmét, valamint az adatvédelem fontosságát; hiszen az online világban a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a fiatalok túl sok személyes információt, adatot tesznek közzé magukról.

Az előadások és a hasonló rendezvények sikerét igazolja, hogy törvényszék és a Miskolc Város Önkormányzata által szervezett, „Legyen eszed, hogy eszed legyen” elnevezésű bűnmegelőzési kortársképzés együttműködése évekre nyúlik vissza, a programban résztvevő diákok nem először látogattak a bíróságra. Az elmúlt években szervezett tárgyaláslátogatásokat, konzultációkat is nagy érdeklődés övezte, minden alkalommal az igazságszolgáltatás más-más területével ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában