Helyi közélet

2019.01.20. 18:50

Sokan hatvan év felett is repülnek

Miskolc - Volt pilótákból és a repülés iránt elkötelezett érdeklődőkből alakult a nyugdíjas klub.

Miskolc - Volt pilótákból és a repülés iránt elkötelezett érdeklődőkből alakult a nyugdíjas klub.

Harminc évvel ezelőtt szervezték meg a Magyar Veterán Repülők Szövetségét, amelyhez a korábbi pilóták és olyan laikusok is csatlakozhatnak, akiknek fontos szerepet töltött be az életében a repülés. Az egyesület több szakosztállyal működik országszerte, köztük a Miskolci Mandl Ernő Veterán Repülő Klubbal.

– Hatvan év felett is sokan hódolnak még fiatalkori repülő szenvedélyüknek vagy szívesen emlékeznek a régi időkre, mi őket gyűjtjük egy közösségbe. Ez lehet vitorlás és motoros sportrepülés, de járnak közénk olyanok is, akik korábban a Malévnél dolgoztak, vagy vadászpilóták voltak, esetleg a hadseregben helikopterrel manővereztek. Országosan szinte minden megyében, amely repülőtérrel rendelkezik, alakult ilyen klub – kezdte a beszélgetést Dobos Béla, a miskolci szakosztály elnöke.

Hölgyek is repülnek

Nem pusztán baráti találkozókból, hanem sírhelyek és emlékművek ápolásából is áll a miskolci közösség tevékenysége.

– A téli időszakban, minden hónap első hetének keddjén a Vasgyári Közösségi Házban találkozunk, nyáron pedig a repülőtéren, ameddig működik. A legfiatalabb tagunk 55, a legidősebb 88 év körüli, és néhány hölgy is csatlakozott hozzánk. A hagyományőrzés szintén része a klubéletnek. Ápoljuk az elhunytak emlékét, gyűjtjük a relikviákat, valamint Sajókápolnán rendszeresen elzarándokolunk a repülőmúzeumba és az emlékműhöz – mondta.

Látogatják betegjeiket

A társaság tagjai külső programokat is szoktak szervezni.

– Az idei terveinket februárban vitatjuk meg, de múzeumlátogatást tervezünk Szlovákiába, és részt veszünk a hazai repülőnapokon is, nemcsak Miskolcon, hanem például Kecskeméten. Mindannyiunknak jót tesz, hogy van kivel megbeszélni a dolgainkat, ezért fontosak számunkra ezek a kapcsolatok, és általában megünnepeljük a névnapokat, születésnapokat is. Szívesen látjuk új tagok jelentkezését, és mivel korunknál fogva már nem rendelkezünk mindannyian repülési engedéllyel, ezért ez sem feltétel – hangsúlyozta az elnök.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában