Helyi közélet

2019.01.05. 14:33

Nővérszálló és skill labor épül Miskolcon

Miskolc - Több egészségügyi fejlesztés érinti Miskolcot, így megyénket is.

Miskolc - Több egészségügyi fejlesztés érinti Miskolcot, így megyénket is.

Mintegy 8,5 milliárd forint összértékű beruházással négy városban új nővérszállókat építenek, további tizenkét helyszínen pedig 2020-ig felújítják a meglevő szállásokat – jelentette be prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere december közepén.

Miskolc is érintett

Tizenhárom megyei és egy városi kórház tizenhat helyszínén fejlesztik az egészségügyi szakdolgozók lakhatási körülményeit. A négy új nővérszálló építésével 368 új férőhelyet hoznak létre az országban, a felújítások során pedig további 1209 férőhelyet korszerűsítenek. Ennek kapcsán is beszélgettünk Gondos Miklóssal, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatójával, aki egy választókerületi, megyei és régiós gazdaságfejlesztési tanácskozáson vett részt nemrégiben Miskolcon.

– A bejelentéssel elindult a nővérszállók fejlesztését célzó program, az egyik érintett kórház itt, Miskolcon a központi. Ezzel szeretnénk a munkaerő megtartását és bővítését is segíteni – magyarázta a főigazgató. Nem ez az egyetlen országos program azonban, amely Miskolcot érinti, és amely a munkaerő megtartását célozza: itt is kiépül ugyanis egy új, modern skill labor.

– Képzések terén az ösztöndíjas programokat indítjuk most el, részben a felsőfokú szakápoló képzésekkel, illetve olyan szakdolgozókat szeretnénk képezni, akik itt maradnak a pályán, és ezért negyvenezer forintos ösztöndíjat kapnak majd havonta. A terv szerint addig kell az állami ellátórendszerben dolgozniuk, amennyi ideig ők kapják az ösztöndíj támogatást. De ez csak a mérföldkő eleje, a társadalmi megbecsülés helyreállítása fontos, hogy vonzóvá váljon minden fiatal számára a pálya. A gyakorlati képzések mérföldköve lesz még a skill laborok elindítása, amelyek a gyakorlati képzést rendkívüli módon fogják segíteni. A gép, műszerpark beszerzése, szállítása elkezdődött, a kivitelezési munkák, a kubatúra megteremtése tavasszal tud elindulni, egy-másfél éven belül ezek mindenhol, így itt, Miskolcon is működni fognak – jelentette ki Gondos Miklós.

Az ország minden kórházában fejlesztésekben gondolkodnak, vannak ugyanis olyan területek, amelyek kimaradtak a korábbi programokból, ezeket szeretnénk befejezni. Most kezdődtek a 2021-27-es uniós fejlesztési ciklus tárgyalásai, amelyben ezeket szerepeltetni szeretnék.

– Ez épület és műszerpark fejlesztést is kell, hogy jelentsen, de elsősorban abban kell gondolkoznunk, hogy a munkaerő megtartása és a munkaerőnek az ideirányítását a pályára miként lehet a legoptimálisabban és leghatékonyabban megtervezni. Mert ha az eszközöket és az épületeket szépen fejlesztjük, de nem lesz benne, aki dolgozzon, akkor nem értük el azt a célt, amit szeretnénk – mondta a főigazgató hozzátéve, hogy ezt nemcsak a már korábban jelzett, a következő években szakdolgozóknak tervezett mintegy 72 százalékos béremeléssel szeretnék elérni, hanem az olyan infrastrukturális fejlesztésekkel is, amelyek a lakhatást célozzák, vagy például bölcsődéket, óvodákat a kórházak közelében.

ÉM-HI


[related-post post_id="4087781"]

[related-post post_id="4074256"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában