Helyi közélet

2019.01.11. 07:30

Megújulhatnak az idén megyénkben a közutak

Miskolc - Pályázhatnak a települések a Belügyminisztérium akár 15 millió forintos támogatására.

Miskolc - Pályázhatnak a települések a Belügyminisztérium akár 15 millió forintos támogatására.

Kormányhatározat született arról, hogy 50-50 milliárd forint értékben újuljanak meg utak a Magyar Falu Program keretében 2019-ben és 2020-ban, mindez a Magyar Közlöny 2018 december végi számában jelent meg. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 2019-ben kezdődő új útfelújítási programokat az illetékes szaktárca elrendelése alapján indíthatja el, az idei fejlesztések előkészítése jelenleg is folyamatban van a tervezési, közbeszerzési eljárásokat folytatják épp le a szakemberek.

Az úthálózatot érintő megyei fejlesztésekről már írtunk korábban a zempléni térséget illetően.

Két forrásból

– A leghosszabb felújítás előtt álló szakaszok az egész megyét érintően: Abaújkér-Szegi­­long (2,5 kilométer), Felsőkelecsény-Rudabánya (2,7 kilométer), Ózd-Uppony (2,8 kilométer), Ragály-Szuhogy (2,1 kilométer) – mondta Tállai András, a mezőkövesdi térség országgyűlési képviselője a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től kapott adatokra hivatkozva. – Az évek során folyamatosan igyekeztünk választó körzetemben a legrosszabb állapotban lévő útszakaszokat felújítani.

A Magyar Falu Programban két helyen várható komolyabb útjavítás, jegyezte meg. A kisgyőri bevezető útszakasz és a Mezőcsát-Gelej közti közút újul meg 4,2 kilométer hosszan. Úgy tudja, ezenkívül a települések idén is pályázhatnak a Belügyminisztérium 15 millió forintos felső korlátú támogatására, melynek keretösszegét kibővítik a tavalyi maradvánnyal, tette hozzá.

Ráfér a felújítás

Hidasnémetiben – a települések jó részéhez hasonlóan – a főút állami felügyelet alá tartozik, a belterületi mellékutakon minden évben igyekeznek csinosítani. Változó szerencsével pályáznak a belügyminisztériumi keretre, tavalyelőtt több, tavaly kevesebb jutott, de az idén is benyújtják pályázatukat – tájékoztatott Becse Csaba polgármester.

– A falu szépen kiépült, a remélt idegenforgalmi fellendüléshez elemi érdekünk, hogy javuljon a település megközelíthetősége – fejtette ki Sivák József, Pányok polgármestere. Hozzátette, már megnézte a lehetőségeket, mindenképpen pályáznak az idén.

Egész utca újult meg

– Az elmúlt négy évben két alkalommal is kaptunk a belügyminisztériumi keretből útfelújításra – tájékoztat Szeles András, Encs polgármestere. – A legutóbbi alkalommal egy egész utca újult meg, és a görögkatolikus templom előtti járda igényelte már nagyon a felújítást.

Gondot fordítottak a szociálisan hátrányos helyzetűek lakta részek megfelelő elérhetőségére: az abaújdevecseri út állami, a fügedi önkormányzati pénzből javult meg. Évente legalább 5-6 millió forintot különítenek el kátyúzásra, útjavításra, közölte a polgármester.


[related-post post_id="4102790"]

[related-post post_id="4096145"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában