Helyi közélet

2019.01.07. 14:06

Már készülőben van Hercegkút 2018-as bora

Hercegkút - Tokaj-Hegyalja több helyen is előállt már a település saját borával, amelyhez pár éve Hercegkút is csatlakozott.

Hercegkút - Tokaj-Hegyalja több helyen is előállt már a település saját borával, amelyhez pár éve Hercegkút is csatlakozott.

Igaz, most más formában.

73 mázsa szőlő

– Két éve megkértük a település borászait, álljunk elő a hercegkúti borral – mondja Rák József, Hercegkút polgármestere. – Akkor borokat adtunk össze, le is palackoztunk 598 üveggel. Most változtattunk és az önkormányzat a Hercegkúti Világörökségi Pincesorokért Egyesülettel közösen arra kérte a tavalyi szüretkor a borászokat, hogy adjanak szőlőt a Hercegkúti borba, amelyet a helyi közösségi borászati infrastruktúra központban dolgoznak fel. A felhívásra 46 termelő és közösség jelentkezett. Összesen 73 mázsa és 59 kiló szőlőt adtak össze. Egy mázsa szőlőből 86 palack bor készül. A címkét mi terveztük, az gyakorlatilag megegyezik a két évvel ezelőtti Hercegkúti boréval, a hátuljára pedig mindenki a saját ízlésének megfelelő címkét rakhat. Rendkívül jó minőségű furmintot és hárslevelűt adtak össze a gazdák és egy 8-10 gramm maradványcukorral rendelkező félszáraz bor lesz idén Hercegkút bora.

Az összefogás szimbóluma

A település bora kereskedelmi forgalomba nem hozható.

– Nem is ez volt a cél, hanem a közösségi élmény. Az előkészületek, a szüret, a készülő bor közös kóstolása összekovácsol egy önkéntes alapon létrejött közösséget – mondja Rák József.

ÉM-BG


[related-post post_id="4099880"]

[related-post post_id="4048905"]

[related-post post_id="4003855"]

[related-post post_id="3979616"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában