Helyi közélet

2019.01.23. 08:32

Csúcsot ostromolnak a miskolci ingatlanárak

Miskolc – Még felfelé mozog egy-két évig a lakások piaci ára a megyében a szakértő szerint.

Miskolc – Még felfelé mozog egy-két évig a lakások piaci ára a megyében a szakértő szerint.

Az ember a lakáshirdetéseket böngészve nem akar hinni a szemének, hogy tizenmilliókért árulnak panellakásokat Miskolcon, amire a 2008-as válság előtt sem volt példa. Kíváncsiak voltunk, ez csak néhány kiugró eset, vagy valóban erre tart a lakáspiac 2019-ben.

Kedvelt panel

„Valóban nem ritka a tízmillió forint feletti vételár egy panel esetén, és akár az Avason is” – erősíti meg tapasztalatunkat Demeter Tibor, a Demeter Ingatlanközpont ügyvezetője. – Ez a korábbi miskolci árakhoz képest nagyon jó, a régióhoz képest, vagy országos viszonylatban már nem annyira – teszi hozzá. Mint mondja, országos tendenciáról van szó. A pa­nellakások nagyon kedveltek, praktikusak, másrészt a rezsijük is kedvezőbb már, mint a gázos lakásoké.

„Egy 1+2 fél szobás panellakásban 55 négyzetméteren van egy nappali, hálószoba, gyerekszoba, elfogadható méterű konyha, külön WC és fürdő. Egy gázosban ugyanekkora alapterületen már a szobák egymásból nyílnak, kisebb a konyha, vagy egyben van a WC a fürdővel. Emellett a gázosnál a fűtési rendszert ha javítani, felújítani kell, macerás, drága, és szakembert sem találni hozzá” – magyarázza Demeter Tibor.

Inkább vidéken

A panelek kiugró piacát követik a miskolci családi, illetve a vidéki házak árai is, de ezekre lassabban gyűrűzik át a piac mozgása. Ha valaki 12-14 millióért elad egy panelt, annak az árából megfejelve tud családi házat venni. Azonban amíg egy ugyanolyan ingatlan Miskolcon 25, addig az agglomerációban 14-15 millió.

– Jelenleg tíz eladóból nyolcan nem akarnak vidéken vásárolni, de ez a trend még formálódik. Vidéken vannak kedveltebb települések, fontos az embereknek az iskola, óvoda milyensége, a buszjáratok. De ha megvalósul az ötezer fő alatti településeket érintő CSOK, az megmozdítja majd a vidéki piacot – magyarázza a Demeter Ingatlanközpont ügyvezetője.

Megmozdult a garázsok piaca is, amire Demeter Tibor azt mondja, nehezebben megfogható, hogy miért. A befektetési kedv játszhat szerepet, hiszen 1,5–2 millióért lehetett garázsokhoz jutni Miskolcon, amit érdemes volt kiadni. Ugyanakkor a növekvő autószám is szerepet játszhat.

– A következő egy-két évben határozott emelkedést várok Miskolcon és a megyében, a fővárosban szerintem megáll ez a tendencia – tette hozzá az ügyvezető.

HI


[related-post post_id="4109359"]

[related-post post_id="4085940"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában