Helyi közélet

2019.01.12. 09:02

Aranyosi Péter örökre miskolci marad

Miskolc - Aranyosi Péter, a humorista január 19-én veheti át a Miskolci Múzsa Díjat.

Miskolc - Aranyosi Péter, a humorista január 19-én veheti át a Miskolci Múzsa Díjat.

A Miskolci Múzsa Díj Alapítványt több mint másfél évtizede hozta létre a miskolci Szinva Net Zrt. tulajdonosi köre. Azóta többen is csatlakoztak az egyedülálló lokális, civil kulturális díj alapítóihoz: ma a Szinva Net Zrt. mellett a Telvill Kft., a Műépítész Kft. és az Expert cégcsoport alkotják az alapítói kört. Állandó támogatók az ÉMÁSZ Zrt., a Miskolc Autó Kft. és az Eastjob Kft.

A város meghatározó díja

A díj alapítói minden évben egy díjat adnak ki: a Miskolci Múzsa Díj nyertesét az adott év novemberében hirdetik ki, a díjátadói gála pedig a rákövetkező év januárjában, a Magyar Kultúra Napjának tiszteletére, a naphoz legközelebb eső hétvégén várja a miskolciakat, idén január 19-e az időpontja. A hagyományokhoz híven ezúttal is a Miskolci Nemzeti Színház ad otthont a gálának.

Az alapítók szándékai szerint a díjat az a magánszemély vagy alkotói csapat, esetleg intézmény nyerheti el, aki Miskolc város jó hírét viszi előadói, alkotói munkája által. Avagy olyan mecénásként, szervezőként, közösségformálóként lép fel, hogy sikerre segíti mindazokat, akik alkotóként, előadóként viszik messze földre Miskolc jó hírét. A díj a 2002 óta eltelt évek alatt a régió meghatározó díjává nőtte ki magát, a gála a város egyik kiemelt kulturális eseménye.

Azt hitte, vicc

A 2018-as díjazott, Aranyosi Péter tősgyökeres miskolci, aki pályája során soha nem mulasztotta a miskolciságát hangsúlyozni, sőt egyes műsorait kifejezetten erre az identitásra építette.

„Amikor felhívott Kiss Laci a kuratóriumtól, az volt az első gondolatom, hogy ez biztosan vicc. A második, hogy látták a vérvétel eredményemet, és tudnak valamit, amit én nem, emiatt gyorsan díjazni akarnak, amíg lehet” – mondta nevetve lapunknak, amikor arról faggattuk, mit szólt a díjazás híréhez, amikor megtudta.

A bejelentő tájékoztató kapcsán meg azt mondja: megdöbbentette, hogy a Miskolci Egyetem rektora 15 percen keresztül dicsérte őt. Róla tanár még az életben összesen nem mondott ennyi jót. Mindig hirdeti miskolciságát, borsodiságát, nem titkolja mennyire szereti a szülőföldjét, egyfajta „vezéregyénisége”, de arra nem gondolt, hogy „ilyen magas kultúrájú emberek közé keveredik, és elismerik a munkáját, tette hozzá a sajtótájékoztatóhoz hasonlóan ismét elérzékenyülve.

„Azt gondolom, hogy azt a szeretetet, amit kapok a várostól, az anyukámtól kezdve a tanárnénimen át – aki ott lesz a díjátadón – a belgyógyászat dolgozóiig, azt úgy érzem, hogy visszasugárzom a Dunántúlról is. Sokan mondták, hogy már csak praktikussági okokból is jelentkezzek át Budapestre, de azt hiszem, én már örökre miskolci maradok, amíg csak élek…” – mondja a humorista.

Az idei tervei kapcsán még megjegyezte: az utóbbi időszak elég megterhelő volt, sokat szerepelt önálló estjeivel és a Dumaszínházzal is élő műsorokban, tévében, rádióban, ezért szeretne egy kicsit visszavenni, pihenni. A terv az, hogy több időt töltsön a hétvégi telkén, és itthon, Miskolcon az anyukájánál.

ÉM-HI


A humor az élete értelme

Aranyosi Péter a Dumaszínház tagja, a Showder Klub állandó fellépője és a Karinthy-gyűrűvel elismertek szűk táborába tartozik. Tanulmányait a miskolci Berzeviczy Gergely Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában, majd a Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán végezte. A Rádió-kabaré munkatársa volt, majd az Esti Showderhez került, a műsor indulásakor a Design Center rovat felelőseként dolgozott. Közönségszervezője volt a Mónika Show-nak is, majd a Godot Dumaszínházban kezdte meg fellépéseit.


A Miskolci Múzsa Díjról

Megalapítása, azaz 2002 óta minden évben a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó ünnepélyes esten adják át az arra érdemesnek talált személynek, csapatnak vagy intézménynek ezt a szép díjat.

Az eddigi díjazottak

2002: Müller Péter Sziámi, a Bartók+ Miskolci Operafesztivál ötletgazdája

2003: Kovács László, a Miskolci Szimfonikusok karnagya

2004: Marton Éva operaénekes

2005: Miskolci Dixieland Band

2006: Szinvavölgyi Néptáncműhely

2007: Miskolci Nemzeti Színház

2008: Miskolci Galéria és Városi Művészeti Múzeum

2009: Kamarás Máté musicalénekes

2010: Máger Ágnes festőművész

2011: Fazekas Gyermekkar

2012: Ferencz István építész

2013: Bíró Tibor, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál ügyvezető igazgatója

2014: dr. Kabdebó Lóránt professzor emeritus, Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze

2015: Szabó Balázs orgonaművész, orgonaszakértő

2016: Szabó Virág és Szanyi Borbála szobrászművészek

2017: dr. Dobrik István művészettörténész, a Miskolci Galéria nyugalmazott igazgatója

A Miskolci Múzsa Díj Alapítvány kuratóriuma, a döntéshozók

A kuratórium elnöke: dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora

A kuratórium tagjai: Fuhrmann Géza sportpedagógus, Hajnal József, a Hírfor Kft. ügyvezetője, Kiss László újságíró, Pálffy Gábor, a MOL Petrolkémia Zrt. képviselője

A Miskolci Múzsa Díj tanácsadó testülete

Benke István, a Telvill Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Hajdú László, az Expert Fac­tor Zrt. igazgatóságának elnöke, Puskás Péter, a Műépítész Kft. ügyvezető igazgatója, Vinnai János, a Szinva Net Zrt. elnöke


[related-post post_id="4054309"]

[related-post post_id="4052670"]

[related-post post_id="3914331"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában