Helyi közélet

2018.12.10. 12:52

A sajómenti vasember

Miskolc - A közös ipari örökség védelme hívta életre a Miskolc és Rozsnyó részvételével szervezett programot.

Miskolc - A közös ipari örökség védelme hívta életre a Miskolc és Rozsnyó részvételével szervezett programot.

A Lakás, Környezet, Munkahely – XX. századi iparvárosok arculata című konferencián összegezték és tárták az érdeklődők elé a 2016 augusztusában született ötlet nyomán szerveződött projekt eredményeit a közelmúltban.

Ne menjen feledésbe

A Miskolci Akadémiai Bizottság székházában rendezett tanácskozáson Mató Edina projektvezető (Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület) írta le a rozsnyói partnerükkel közös program célját: az „együttműködés és hálózatosodás a közös ipari örökségünk védelme érdekében” cím azt a törekvést foglalta magába, hogy elinduljon a tudományos diskurzus, a félmúltat feltáró kutatás a két városban.

2017 szeptemberében kezdődött a közös munka, amikor a projekt elnevezését szolgáló, az angol kezdőbetűkből alkotott mozaikszó testet öltött: ő lett CONIN, a sajómenti vasember: a Sajó köti össze Rozsnyót és Miskolcot, a vasember pedig a kutatásaik tárgya. A két város közelmúltjában a nehézipar és a bányászat meghatározó szerepet játszott a helyi gazdaságban, a huszadik században jelentősen befolyásolva a helyi társadalom életét, változásait, a településképet, a városszerkezetet és a „vasemberek” gondolkodásmódját. S bár az ipari tevékenység mind a két városban visszaesett, majdnem teljes mértékben meg is szűnt, az ipari múlt emléke máig meghatározó, sok család sok tagjának az emlékezetében él – mutatott rá Mató Edina, emlékeztetve: a kutatásaik ezekre a közös pontokra, a közös emlékezetre összpontosítottak. Olyan erőt és potenciált találtak e téren mindkét városban, amely nem mehet feledésbe. Ezt az örökséget mutatták be a konferencián és a Rozsnyón, illetve Miskolcon rendezett kiállításokon.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában