Helyi közélet

2018.11.10. 09:57

Van, ahol már jó úton járnak

Hernádnémeti - Összesen 23 kilométernyi felújított utat adtak át pénteken.

Hernádnémeti - Összesen 23 kilométernyi felújított utat adtak át pénteken.

Ünnepélyes keretek között adták át és avatták fel pénteken délben Hernédnémetiben a frissiben felújított Gesztely-Bőcs-Kesznyéten összekötő utat a hozzá kapcsolódó, Hernádnémeti belterületén megvalósult kerékpárút-fejlesztést, a települést Tiszalúccal összekötő, illetve a Tiszalúc és Taktaharkány között megvalósult útfejlesztéseket.

Az, hogy jó úton tudjunk közlekedni, mindenki számára­­­ fontos." Koncz Ferenc

Nagy átmenőforgalom

Ennek megfelelően az ünnepi beszédet is tartó dr. Orosz Zsolt, Hernádnémeti polgármesetere, Koncz Ferenc országgyűlési képviselő, Török Dezső megyei közgyűlési elnök és Peiker Tamás, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója mellett jelen volt a megyei főjegyző, Hernádkak, Tiszalúc és Újcsanálos polgármestere, intézményvezetők és nagy számú helyi lakos is.

Az érdeklődés nem véletlenül volt nagy, ahogy dr. Orosz Zsolt fogalmazott, jól emlékszik ugyanis még arra, amikor 1973-ban beindult Bőcsön a sörgyár, és ezt követően jelentősen megnőtt a forgalom a település főutcáján, amely egyben a 3607-es út egy szakasza. Ennek megfelelően nem csak a sörgyár felé bonyolít le nagy forgalmat, hanem Berzék, Sajóhídvég, Girincs, Kiscsécs, Kesznyéten felé is.

– Már évekkel ezelőtt elkezdtünk egyeztetni ennek az útnak a felújításáról a Magyar Közút vezetésével, illetve a terület országgyűlési képviselőjével, hiszen jelentősen elhasználódott, az egyeztetéseknek pedig most lett meg a gyümölcse – fogalmazott Hernádnémeti polgármestere hozzátéve, hogy a kerékpársáv fejlesztése is a TOP-os program segítségével valósulhatott meg, melyre az önkormányzat a megyei közgyűléssel konzorciumban pályázott. A tiszalúci elágazást követő, mintegy egy kilométeres belterületi útszakaszt pedig – amely nem volt része a programnak – a Magyar Közút saját forrásból aszfaltoz­ta le.

– Az, hogy jó úton tudjunk közlekedni, mindenki számára fontos, az évtizedekkel ezelőtt épített utak pedig nem bírják a mai forgalom terhelését. A települések sokat tesznek azért, hogy rendbe tegyék az útjaikat, de útfejlesztéshez állami segítség kell. Itt most összesen 23 kilométer hosszúságú út újult meg, de még sokat kell megépítenünk ahhoz, hogy mindenki biztonságosan tudjon közlekedni – jelentette ki az országgyűlési képviselő.

165 kilométer a megyében

– Gratulálok a település vezetőinek, mert ők már jó úton járnak, képletesen és szó szerint is – mondta Török Dezső. Emlékeztetett rá: ebben az uniós ciklusban 93 milliárd forint érkezik a megyébe, ebből hatmilliárd útfejlesztésre. Ebből a keretből finanszírozták ezeket az útfejlesztéseket is. – A kerékpárút építésére pedig 197 millió forintot sikerült elnyernie Hernádnémetinek – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke.

– Jó év ez az idei a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek! A megyei 2600 kilométernyi úthálózatból 165 kilométert tudtunk megújítani, és a kivitelezők még több helyen dolgoznak – adott hangot örömének Peiker Tamás, aki mindenki segítségét és munkáját megköszönte az összesen 23 kilométernyi környékbeli útfejlesztés kapcsán.

A köszöntő beszédeket követően a történelmi egyházak képviselői megáldották az utat, majd a nemzetiszín szalag átvágásával vált hivatalossá a fejlesztés átadása, amelyen azonnal végig is gurult a kerékpárjával számtalan helyi lakos, akik ebből az alkalomból a Hernádnémeti Polgárőr Egyesülettől kaptak láthatósági mellényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában