Helyi közélet

2018.11.06. 08:37

Országosan sokat, viszont megyénkben alig javult a levegő minősége

Miskolc - Az elmúlt hetekben elindult a fűtési szezon, ami meg is látszik a levegő minőségén.

Miskolc - Az elmúlt hetekben elindult a fűtési szezon, ami meg is látszik a levegő minőségén.

Nagyot romlott az elmúlt napokban a levegő minősége az országban, amelyből sajnos megyénk is kivette a részét. A romlás elsején indult el, amikor a mérőállomással megfigyelt települések közül 16 helyen volt kifogásolt a levegő minősége – köztük Miskolc és Putnok.

Rosszabb, majd jobb

A hónap második napján már két helyen egészségtelen volt a levegő, és tizennyolcra nőtt a kifogásolt települések száma, de harmadikán már jelentősen javult a helyzet, ekkor tíz településen mértek kifogásolható levegőhigiénés indexet, köztük három megyénkbeli helyen. Tovább javult aztán a levegő minősége vasárnap: a mérőállomással megfigyelt települések közül már csak négy helyen (Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza és Putnok) haladta meg a kisméretű aeroszol részecskék napi átlagkoncentrációja az egészségügyi határértéket.

Miskolcon pénteken lett rossz a levegő minősége, ekkor a levegőhigiénés indexet az Országos Közegészségügyi Intézet az 1-es, elfogadható fokozatról 2-es, kifogásolt fokozatra minősítette. A kisméretű részecske napi átlagkoncentrációja haladta meg az egészségügyi határértéket. A 2-es fokozat pedig maradt szombaton és vasárnap is, a meteorológiai előrejelzés, valamint a legfrissebb légszennyezettségi adatok alapján nem várható a város levegő-egészségügyi helyzetének komolyabb változása.

Sajószentpéteren csak szombaton volt kifogásolt a levegő minősége, vasárnap már ismét elfogadható fokozatban maradt a kisméretű részecskék átlagkoncentrációja. Kazincbarcikán egyetlen nap sem romlott a levegő minősége annyit, hogy átlépte volna az elfogadható érték küszöbét. Nem így Putnokon, ahol Miskolchoz hasonlóan péntek óta folyamatosan a 2-es fokozatban „tanyázik” a kisméretű részecskék miatt a levegőhigiénés index. Megyénk ötödik mérőhelyén, Hernádszurdokon egy napos késéssel, szombaton romlott a levegő minősége annyira, hogy kifogásolt minősítést kapjon.

Kevesebbet a szabadban

A keringési és a légzőszervi betegségben szenvedő idős­korúak, valamint a légszennyezettségre érzékeny személyek, illetve a kisgyermekek a délutáni órákban minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban. Számukra nem javasolják az intenzív kültéri munkavégzést, illetve a hosszan tartó sportolást sem. A téli szmog leginkább a kipufogógázból és a széntüzelésből adódik, így szmogriadó esetén a szilárd tüzelés és az autóhasználat csökkentését kérhetik, vagy írhatják elő az önkormányzatok a rendeleteik alapján.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában