Helyi közélet

2018.11.17. 16:31

Menzai körkép emlékidézéssel

Miskolc - Az iskolai menzáról ambivalens emlékeink maradtak, de néhány étel máig otthoni repertoárunk része.

Miskolc - Az iskolai menzáról ambivalens emlékeink maradtak, de néhány étel máig otthoni repertoárunk része.

Lapunk szerkesztőségének tagjai különböző időszakokban tapasztalták meg az üzemi étkeztetés örömeit és ürömeit. A férfiak talán kicsit praktikusabb, minden­evőbb módon viszonyultak hozzá, mint a hölgyek, de a jó társaság képes volt elfeledtetni velünk a spórolás okozta hiányos és rossz minőségű menüket. Az éhség ellen otthonról hozott uzsonnakiegészítővel és nassolással, chipsszel, kakaós csigával védekeztünk általános és középiskolában. Néhányunkon pedig annyira megkönyörültek a szüleik, hogy másképpen oldották meg az ebédeltetését és idővel kivették a menzáról.

Édes nyalánkságok

A kollégák által megfogalmazott vélemények a teljesség igénye nélkül:

„A menzás tejbegrízt nem tudom, hogy csinálták, de azt nem lehetett utánozni. Gyerekkoromban se voltam nagyon édesszájú, azt mégis imádtam. Mostanra megkoptak az emlékeim, mert alsó tagozatban írattak csak be menzára, de nincsenek horrorisztikus élményeim róla és maradandó károsodásom sem maradt.” (Bukovenszki-Nagy Eszter)

„Sajnos kevés jó emlékem maradt a menzáról, rendkívül rossz étvágyú és nagyon vékony gyerek voltam. A zsíros húsokat, a leveseket és a főzelékeket sem tudtam megenni. Eléggé furcsa íze volt mindennek, mert nem fűszereztek jól, vagy éppen az ízfokozót túlozták el. Amit szerettem az mákos és a diós tészta és a marhahúshoz készített gyümölcsszósz. Ez azért volt különleges, mert otthon sosem csináltunk ilyet.” (Hegyi Erika)

Kedvelt húsok és tészták

„Nagyon válogatós gyerek voltam. A bundás kenyeret például azért nem ettem meg, mert világosabb volt, mint otthon. Az egyetlen étel, amit szerettem a menzán, a sárgaborsó főzelék kakastaréjjal és a rántott hús, mert azt nehéz elrontani. A többiek a sárgaborsót a világ minden kincséért sem ették volna meg. Másodikban aztán feltűnt a szüleimnek, hogy annyira lefogytam, hogy kilátszik a bordám és onnantól anyukám csomagolt nekem uzsonnát.” (Tajthy Ákos)

„Általános iskolás koromban a nagymamámmal éltünk, aki mindig főzött nekem, ezért csak középiskolában lettem menzás. Akkoriban sportoltam és a vasszöget is megettem volna, nem válogattam az ételek között. A krumplis és a grízes tészta volt a kedvencem és azóta is meggyőződésem, hogy ezeket a tésztákat igazán jól csak menzai körülmények között lehet elkészíteni.” (Szaniszló Bálint)

Megosztó főzelékek

A menzai főzelékekkel kapcsolatban megoszlott a vélemény a szerkesztőségben. Nagy általánosságban nem igazán kedvelték azokat a munkatársak, de néhány mégis kiemelkedett a sorból. Például a paradicsomos káposzta, ami feltehetően éppen az ízfokozó miatt volt annyival finomabb az iskolában, mint otthon, és egyesek még a saját repertoárjukba is beépítették. A tél egyik hozzáférhető alapanyaga a fejes káposzta, ami egészséges és változatosan készíthető. Érdemes tehát megpróbálkozni vele és kísérletezni a mennyiséggel, hogy ne legyen ízetlen az étel, valószínűleg házi paradicsomlével a legjobb.


Paradicsomos káposzta

Hozzávalók: 1 kg káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 deciliter házi paradicsomlé, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 1 evőkanál napraforgó olaj, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál, vagy cukor ízlés szerint, minimum 2 deciliter víz, hogy ellepje a káposztát

Elkészítés: Negyedeljük a káposztát, vágjuk ki a torzsáját, szeljük ujjnyi csíkokra, azokat pedig egy centis darabokra. Szeleteljük fel a hagymát is félkör alakúra, és mindkettőt tegyük egy lábosba. Sózzuk, tegyük rá a cukrot és öntsük fel a paradicsomlével, ha nem lepi el a káposztát, adjunk hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje, és keverjük bele a sűrített paradicsomot, majd főzzük puhára. Készítsünk rántást: az olajat tegyük egy serpenyőbe, keverjük bele a lisztet, kicsit süssük át, húzzuk le a tűzről, tegyük bele a paprikát, öntsük fel vízzel, és adjuk a káposztához. Forraljuk össze a rántással, ízesítsük, ha szükséges, sóval, cukorral. A felforralt főzeléket töltsük üvegekbe és pihentessük, dunsztoljuk pár napig, az alatt össze érik az íze.


[related-post post_id="4019570"]

[related-post post_id="4003963"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában