Helyi közélet

2018.11.17. 16:14

Megmutatták az ásatást Szentléleken

Szentlélek - A Miskolc-Szentléleki pálos kolostor ásatási munkáiba tekinthettek be az érdeklődők csütörtökön.

Szentlélek - A Miskolc-Szentléleki pálos kolostor ásatási munkáiba tekinthettek be az érdeklődők csütörtökön.

Ásatási nyílt napot tartottak csütörtökön a Miskolc-Szentléleki pálos kolostornál. A programon – mely lassan hagyománnyá válik, hiszen 2014 óta ez már a harmadik ilyen volt a sorban – a Herman Ottó Múzeum munkatársai mutatták be az érdeklődőknek az idei feltárás eredményeit.

A 2012-ben kezdődött ásatás célja a pálos kolostor épületének teljes feltárása. Ez azért is jelentős feladat, mert a korábbi kutatások zömmel a templom épületére koncentráltak; arról, hogyan éltek itt a szerzetesek, viszonylag kevés információval rendelkeznek. Az eddig elvégzett kutatásoknak köszönhetően azonban az épület nyugati és északi oldalán máris négy különböző építési időszakot tudunk meghatározni, mely a 14. század elejétől a 16. század közepéig tartó időszakba enged betekintést.

A kolostorromról

A szentléleki pálos kolostor a Bükk rejtekében, 710 méteres magasságban, a világtól elzárt ősvadonban épült föl, igazi, remeték számára való helyen.

Ómassáról meredek úton, az úgynevezett Szuszogó ösvényen lehet följutni a kolostor romjaihoz. Némi ereszkedővel találhatott a középkor embere is a közeli forrásoknál (Mária-forrás, Ámor-forrás) vizet. A Szentlélek tiszteletére elnevezett kolostor titulusáról kapta a terület ma használatos nevét (Bükkszentlélek).

A templom falai ma is magasan állnak, a kolostor falainak is jelentős maradványai vannak. A templom egyhajós, szentélye sokszögzáródású. Hossza 20,5 méter, szélessége 9,5 méter.

ÉM


[related-post post_id="4051181"]

[related-post post_id="4003422"]

[related-post post_id="3967958"]

[related-post post_id="3950225"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában