Helyi közélet

2018.11.30. 09:13

Lelki közösséget épít a találkozó Pusztafalun

Pusztafalu - A rendezvény keretében lerakták a református templombelső felújításának alapkövét.

Pusztafalu - A rendezvény keretében lerakták a református templombelső felújításának alapkövét.

Negyedik alkalommal rendezték meg Pusztafalun a határon inneni és túli lelkipásztorok, valamint polgármesterek találkozóját. A rendezvény keretében lerakták a református templombelső felújításának alapkövét.

Egymást erősíteni

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédében elmondta: amikor a kormány támogatja a kistelepüléseket, a kárpátaljai, partiumi, erdélyi és felvidéki közösségeket, nem tud minden problémát megoldani, de olyan lökést ad, amely átsegíti a helybelieket a nehéz helyzeteken. A politikus arra kérte az Erdélyből, Felvidékről és Kárpátaljáról érkezett vendégeket, őrizzék anyanyelvüket és minden körülmények között maradjanak meg magyarnak. Hozzátette: különösen fontos ez a kárpátaljai területeken, ahol az Ukrajnában tapasztalható politikai helyzet miatt egyre nehezebb az élet. Kiemelte: a már hagyományos pusztafalui találkozó soha nem volt ilyen aktuális, mint most, amikor nagy szükségünk van egymás erősítésére.

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: a zempléni Hegyköz és a szomszédos Abaúj településein a kormány a közelmúltban összesen 150 millió forinttal támogatta a kisebb egyházi közösségeket. Egy-egy 10-20 millió forintos felújítás ezekben a falvakban gyakran „az életet” jelentik, ebből újítanak meg parókiákat, végeznek el kisebb javításokat a templomokon. Mint kiemelte, a találkozó is egy „lelki alapkő”, ahol a határokon inneni és túli közösségek közös építkezését alapozzák meg. Mint mondta, eredetileg úgy gondolta, hogy vigaszt kell majd nyújtani a kárpátaljai vendégeknek az ottani állapotok miatt, ehelyett ők adtak biztatást a többieknek szolgálatukkal. Ebbe a lelki erőbe érdemes kapaszkodni – mondta.

Takács Viktor a település polgármestere azt közölte, kormányzati támogatásból, közel negyvenmillió forintból építik újjá a református templom belsejét. Hozzátette: utoljára száz éve újultak meg az épület belső elemei. Az elmúlt években – ugyancsak pályázati forrásból – a templom külsejét és annak környezetét már sikerült rendbe tenniük. Az eseményen Héder János, a Kárpátaljai Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője hirdetett igét. Oroszy Ákosné pusztafalui református lelkész lapunknak azt mondta: a felújítás idején a művelődési házban tartják istentiszteleteiket.

BSZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában