Helyi közélet

2018.11.29. 08:37

Inkább nyomortelepre hasonlít a Hunyadi utca Miskolcon

Miskolc - A Hunyadi utcán élők aggódnak, hogy hamarosan utcára kerülnek. Ráadásul környezetük elhanyagolt.

Miskolc - A Hunyadi utcán élők aggódnak, hogy hamarosan utcára kerülnek. Ráadásul környezetük elhanyagolt.

Nagy bajban vannak a Hunyadi utcai házak lakói, közöttük idős, egyedülálló nyugdíjasok – írta meg levélben lapunknak az utcabeliek képviselője, Smidné Gerevich Éva. Mint fogalmazott, örülnek, hogy az Észak-Magyarország riportja nyomán a szintén a Hunyadi utcában élő Ledniczky család problémája megoldódott. (A kétgyermekes család a miskolci önkormányzat ígérete szerint a mostani, életveszélyessé vált, egyszobás bérlakása helyett kap egy másik, emberi lakhatásra alkalmas ingatlant.)

Levélírónk hangsúlyozza, az utcában még nagyon sokan vannak a Ledniczky családhoz hasonló helyzetben.

Hajléktalanok lesznek?

– Két éve foglalkozom a Hunyadi utca 28–62. alatti épületek és az ott lakók sorsával – írja olvasónk. – Többször kértünk tájékoztatást a polgármesteri hivatal vagyonfelügyeleti osztályától, a városépítészeti főosztálytól és a Miskolc Holdingtól a mára lepusztult házak sorsáról, de egyenes választ nem kaptunk, a türelmünket kérték. Most azonban több lakót felszólítottak, hogy még a tél előtt hagyják el az ingatlanjukat. Igaz, hogy sokuknak lejár a Holdinggal kötött szerződése, de az aláíráskor nem figyelmeztették őket, hogy a szerződés lejárta után lakás nélkül maradnak vagy albérletbe kényszerülnek, amit viszont anyagilag nem bírnának. Marad az a lehetőség, hogy hajléktalanok lesznek, ha nincs, aki befogadja őket. Közülük sokan egyedülálló, idős emberek – vázolta a problémákat a lakók képviselője.

Romhalmazzá vált

Úgy folytatja: „a szóban forgó útszakasz öt percre található a városházától, de amikor az „Élhető Miskolcról” hallunk, olvasunk, összeszorul a szívünk, mert a környezetünk inkább a nyomortelepet idézi. Pedig Dobrossy István Miskolc kötetében az 1997-ben készült fotók a szépen karbantartott, polgári épületeket mutatja be. Nagyon sajnáljuk, hogy mindez romhalmazzá vált, évek óta üresen, gondozatlanul állnak a lakások, épületek, melyeket rendszeresen rongálnak.”

A lakók képviselője felteszi a kérdést: Mi lesz a Hunyadi utca 28–62. szám alatti lakók sorsa? A házakat felújítják vagy lebontják? Az itt élők már másfél éve leveleznek a miskolci önkormányzattal, de megnyugtató választ nem kaptak. Ez év májusában a városépítészeti főosztály azt írta, „a Vasalótömbre vonatkozó fejlesztési terv még nem áll rendelkezésre, az érintett területen önkormányzati beruházáshoz kapcsolódóan építési szándék nincs”.

A lakók képviselője viszont felveti: akkor hogy lehet, hogy a válasz megérkezése után néhány héttel elkezdték kiköltöztetni a Hunyadi utca 40–44. szám alatt élőket, útépítés miatt.

Kérdések

Kérdéseket küldtünk a Vasalótömb sorsával kapcsolatban a miskolci önkormányzatnak. Azt kérdeztük, hogy a Hunyadi utcai bérlakások lakói közül hányan kaptak felszólítást, hogy el kell hagyniuk az ingatlant. Mi lesz velük? Kapnak másik bérlakást? Aki megvásárolta az ingatlant, mire számíthat? Érinti-e valamilyen fejlesztési terv az úgynevezett Vasalótömböt? Pontosan milyen céljai vannak a városnak a területtel? Lapzártánkig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában