Helyi közélet

2018.11.07. 08:14

Háztartási nagygépek cseréje: Négy óra lesz az igénylésre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Miskolc - Pénteken igényelhetünk támogatást hűtő- és mosógépcserére.

Miskolc - Pénteken igényelhetünk támogatást hűtő- és mosógépcserére.

Idén is pályázhatunk állami támogatásra, hogy régi hűtőnket, fagyasztónkat, vagy mosógépünket új, energiatakarékos példányra cseréljük le. Az Otthon Melege Program tehát újraindult, régiónként meghatározott pályázási időszakkal. Észak-Magyarországon, azaz Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyékben november 9-én pénteken, 10 és 14 óra között lehet pályázni.

A háztartási nagygépek cseréjét támogató kiírás lényege, hogy elavult hűtőnket, fagyasztónkat, vagy mosógépünket új, A+, A++ vagy A+++ besorolású, energiatakarékos masinára cserélhetjük le, anyagi támogatással.

A kiíró Innovációs és Technológiai Minisztérium három kategóriára osztotta szét az igényelhető támogatási összegeket – ezek az energiatakarékossági szinthez igazodnak. A+ esetén 25 000 Ft, A++ szinten 40 000 forint, míg a leghatékonyabb kategóriában 45 000 forint támogatást igényelhetünk.

Nem olyan egyszerű

A pályázatot megalapozó ötlet jó, hiszen a jobb besorolású gépekkel spórolhatunk a rezsiköltségen, valamint környezettudatosabb lesz fogyasztásunk. Azonban érdemes néhány dologra odafigyelnünk. Egy személy és egy háztartás egyszer pályázhat, ráadásul mindenki a bejegyzett lakcímére vagy tartózkodási helyére.

Abban sem teljes a szabadságunk, hogy milyen gépet választunk. A regisztrált kereskedők termékei között böngészhetünk, egy katalógus pedig az alapvető paraméterekkel listázza az elérhető opciókat – amit egyébként konkrétan meg kell jelölnünk a pályázat benyújtásakor; bizonyos feltételek mellett ezen később változtathatunk.

Abból is készüljünk fel előre, hogy milyen gépet kívánunk lecserélni, hiszen a rendszer erre is rákérdez – majd a régi és új masina összehasonlításából kiszámítja a várható megtakarítás mértékét, aminek el kell érnie a minimum 10 százalékos energia és a 20 kg/év szén-dioxid spórolást.

Kizárólag online tudjuk benyújtani a pályázatot, és ügyfélkapus regisztrációra van szükségünk hozzá. Így még péntek előtt látogassunk el az illetékes kormányablakhoz vagy okmányirodába, hogy létrehozzuk a hozzáférésünket.

Miután benyújtottuk a pályázatot, 90 napon belül várható miniszteri döntés, ezért reménykedjünk, a három hónap alatt nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy mindenképpen új masinát kelljen vásárolnunk. A készülék házhoz szállítását nem támogatja a pályázat, azonban a régi elviteléért nem számolhatnak fel díjat.

ÉM-KCs


[related-post post_id="4039427"]

[related-post post_id="4038331"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában