Helyi közélet

2018.11.26. 12:27

A téltől sem ijednek meg

Miskolc - Az állatok téli viselkedéséről tartottak bemutatót a szombati állatkerti családi napon.

Miskolc - Az állatok téli viselkedéséről tartottak bemutatót a szombati állatkerti családi napon.

Számos trópusi és sivatagi faj él a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban is, amelyek számára a magyarországi tél átvészelése különleges kihívást jelent. Kövesdi Kinga zoológus mesélt róluk kicsiknek és nagyoknak a családos rendezvényen.

Téli álom vagy pihenő

– A télhez igazítva változtatunk az állatok táplálékán, és ahol szükséges, téliesítjük a kifutókat. A patásoknál vas­tagabb almozást alkalmazunk ilyenkor, illetve melegebb tájakról származó állatfa­jainknál, például a kenguru, pekari, gyűrűsfarkú maki, hőforrásokat – infra­lámpákat, fűtőtesteket – helyezünk el a fedett, szélvédett zugokban. Tartunk olyan állatokat is, amelyek téli pihenőre vo­nulnak, többek között az európai barnamedvék. Róluk sokan tévesen gondolják, hogy igazi téli álmot alszanak, mint ahogy a sünök vagy a pelék, mert valójában többször felébrednek a leg­hidegebb évszak folyamán, és ebben az időszakban hozzák világra a nőstény medvék az utódaikat. A vadon élő állatok többségére jellemző, hogy télire – megelőzően – jelentősen gyarapítják testtömegüket és vastagabb bundát növesz­tenek – foglalta össze a csanyiki vadaspark munkatársa.

Etetéssel segíthetünk

– A vadon élő állatok többsége nem szorul az emberek segítségére a tél beálltával sem, hiszen azok a fajok, akik nem találnak itt megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot, délebbre vonulnak vagy fagymentes helyen hibernálódnak. Állatbarátként leginkább az itt telelő madarainkat tudjuk rendszeres etetéssel segíteni. A szombati családi rendezvényünkön, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület standjánál, játékos feladat keretében megmutattuk a gyerekeknek, hogyan lehetséges madárkalácsot készíteni. Ezenkívül látogatóink részt vehettek a teknőseink teleltetésre való előkészítésében is. Vastagon, szénával bélelt ládákba helyezték a páncélosokat, hogy aztán elvihessük őket téli pihenőhelyükre. Előreláthatólag legközelebb majd jövő év március végén, április elején találkozhatnak velük újra a kifutójukban – tudtuk meg Kövesdi Kingától.

Fűtött helyükön láthatók

A vadaspark környezetében madárlesre is alkalom nyílik.

– Az óvintézkedések nem jelentik azt, hogy a téli hónapokra bezárna az állatkert. Vendégeink az év minden napján találkozhatnak lakóinkkal kinti vagy benti kifutóikban. Az őszi és téli hónapokban egyre sűrűbben lehet látni a trópusi állatoknál üres kinti kifutókat, ebben az esetben érdemes állatainkat belső fűtött helyeiken keresni. A vadaspark egyik különlegessége, hogy minden oldalról erdő határolja, amely remek lehetőséget ad arra, hogy a hozzánk látogatók számos itt élő vagy éppen átvonuló madárfajt figyelhessenek meg ebben az időszakban – zárta a beszélgetést a zoológus.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában