Helyi közélet

2018.10.16. 16:39

Megszépülve jár újra az óra Miskolcon

Miskolc - A lakók közösen döntöttek az avasi lakó­telep órájának felújításáról.

Miskolc - A lakók közösen döntöttek az avasi lakó­telep órájának felújításáról.

A lakókkal közösen tervezte meg és újította fel az Avas II. ütemében található órát a Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület. Az Avasi Közösségi Kávézó előtti, évtizedes monstrum szimbolikus jelentőségű a helyiek számára; ennek ellenére régóta inkább az enyészetre emlékeztetett. Új, vidám színű és mintázatú külseje – illetve, hogy egyáltalán működik – apró változást hoz a hétköznapokba.

A Dialóg Egyesület negyedik éve végzi közösségfejlesztő munkáját az Avas II. ütemében, melynek célja az ott élők megerősítése, összekovácsolása. Ennek az utazásnak volt következő állomása az órafelújítás. Németh Réka, az Avasi Közösségi Kávézó koordinátora elmondta, hogy ezúttal is a közösség igényére reflektáltak az akcióval.

Bántotta a szemüket

Az intézménybe betérőkkel beszélgetve derült ki számukra, hogy bár ikonikus installációról van szó, az avasiak szemét bántja elavult stílusa, romlott állapota. Ezután pályáztak az egyik áruházlánc támogatására, amit el is nyertek – így a munka anyagi fedezetét is biztosítani tudták.

Innen indult el a tervezési folyamat – meséli a koordinátor –, ami során a lakókkal közösen megálmodták az óraoszlop új színét, mintázatát – amit Török Eszter grafikus önkéntesen formált alkotássá. Az ő ötletük volt az is, hogy ne álljanak meg itt a szépítésben, ezért virágokat ültettek a környezetébe, társasjátékokat festettek fel az alatta található ülőpadra és csempemozaikkal díszítettek a növények mentén.

Hasznos is legyen

A tervezési folyamat közben felmerült, hogy ha már hozzákezdenek a munkához, akkor ne álljanak meg a díszítésnél, hanem magát az órát is javíttassák meg. „Ne csak szép legyen, hanem hasznos is” – fogalmaz a közösségfejlesztő. A Dialóg Egyesület felvette a kapcsolatot a miskolci önkormányzattal és kérvényezte a fixálást, ami a héten meg is történt.

A közösségfejlesztő kifejti, hogy mindebből a helyiek nem csupán esztétikailag profitálnak. Sikerélmény számukra, hogy megvalósul saját ötletük, a közös munka során pedig összekovácsolódnak. Hosszú távon ez egy pozitív megerősítés abban, hogy igenis tudnak változtatni környezetükön, ráadásul saját erőforrásaikat felhasználva.

ÉM-KCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában