Helyi közélet

2018.10.02. 11:46

Felújíttatta a dédapja építette újcsanálosi templomot

Újcsanálos - Száztizenegy éve épült az újcsanálosi templom, a tetőt a mostani polgármester dédapja építette.

Újcsanálos - Száztizenegy éve épült az újcsanálosi templom, a tetőt a mostani polgármester dédapja építette.

„Csáki Miklós dédnagyapám a társaival 1907-re építették fel a református templomunkat. Hatalmas büszkeség, hogy 111 évvel később az én közbenjárásommal sikerült felújítanunk. Hálás köszönet mindenkinek!” – ezeket a sorokat írta Facebook-oldalára Csáki Lajos, Újcsanálos polgármestere.

A felújított református templom átadóünnepségét szombaton tartották a településen, a rendezvényen részt vett Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője is. A templom egyébként 60 millió forintból újult meg, ennek nagy részét pályázat útján a magyar államtól nyerte el a település.

– Dédnagyapám kétszer is kinn volt Amerikában, hajóval mentek több honfitársával együtt. Amikor másodszor jött haza, 1904 körül, akkor kezdett hozzá többedmagával a templomépítéshez. Azt biztosan tudom, hogy a település összes munkaképes embere együttes erővel dolgozott a templomon, a dédapám néhány társával a tetőt csinálta.

A település ékessége

Csáki Lajos elmondta, a családi ünnepeken gyakran szóba került a dédnagyapa története, hat gyermeke született, köztük a nagyapja, Csáki Lajos.

– Sokat jelent nekem, hogy így történt, ezért külön öröm, hogy részt vehettem a templom felújításában – mondta lapunknak a polgármester. Hozzáfűzte, a templom a település ékessége, ő maga pedig a gondnoka is, és ez szintén érzelmi többlettel bír.

Csáki Lajos felsorolta, mi mindent újítottak fel a templomban. Kicserélték a teljes tetőszerkezetet, napelemet helyeztettek rá, hőszigetelték a homlokzati nyílászárót és ablakokat, de mivel műemlékjellegű épületről van szó, a régi ablak maradt benn, csak épp dupla szárnyú lett. A pályázati forrásba belefért többek között a teljes belső burkolatcsere is, azon túl pedig a komplett belső festést, a kinti két feljárat leburkolását, valamint a parkosítást, füvesítést is el tudták végezni.

A templom avatását falu­nappal is ünnepelték, a program végén St. Martin előadóművész adott koncertet.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában