Helyi közélet

2018.10.26. 19:43

Bezár a Selyemréti strandfürdő, jövő májusban nyithat ki

Miskolc - Az MVLC sportágfejlesztési terve keretében újul meg az öltözőépület és az 50 méteres medence.

Miskolc - Az MVLC sportágfejlesztési terve keretében újul meg az öltözőépület és az 50 méteres medence.

A miskolci Selyemréti strandfürdőben tartott tegnap sajtótájékoztatót Rakaczki Zoltán, Miskolc város sportért felelős polgármesteri biztosa és Kovács Bertalan, a MEAFC úszó- és vízilabda szakosztályának vezetője, amelynek témája a létesítmény megújítása volt. A leglényegesebb, ami nemcsak azokat a sportszervezeteket, sportolókat érinti, akik napi rendszerességgel használták a fürdőt úszó- vagy vízilabda­edzések keretében, hanem mindenki mást, aki időről időre ellátogatott a létesítménybe: 2018. október 31-ig lesz nyitva a Selyemréti strandfürdő, amely felújítás miatt zár be, és várhatóan 2019 májusában fogad újra vendégeket.

A beruházásról

A beruházással kapcsolatban a tegnapi tájékoztatón elhangzott, hogy 1,7 milliárd forintot fordítanak erre, és ennek keretében az 50×20 méteres medence teljesen megújul, fedett lesz, és olyan oldalfalat kap majd, amely a nyári időszakra kibontható lesz, mert a cél az, hogy a külső hőmérséklettel azonos legyen majd a tető alatti hőfok a főszezonban. Az uszodagépészet is megújul, csakúgy, mint a fogadóépület, amelynek a második emeletén a vízilabdázók saját öltözőt kapnak.

A beruházás annak köszönhetően valósul meg, hogy a Pann­Ergy-Miskolci VLC felnőtt férfi vízilabdacsapatát működtető sportszervezet 2016/17-es évadra benyújtott sportágfejlesztési tervében egy új versenymedence, valamint a hozzá tartozó gépészet kiépítése szerepelt 1,7 milliárd forint összértékben, és ezt a projektet a Magyar Vízilabda Szövetség támogatásáról biztosította. Ennek folyományaként, 1,25 milliárd forint összegű tao-s (társasági adó) forrást gyűjthetett össze a sportszervezet, amelyhez a beruházás összértékének a 30 százalékát, az önrészt, 450 millió forintot a miskolci önkormányzat biztosítja.

Alternatívák

A Selyemréti strandfürdő zárva tartása idején, vagyis a jövő hét csütörtöktől kezdődően várhatóan jövő májusig, a sportszervezetek és a fürdő szolgáltatásait eddig egyénileg igénybe vevő magánszemélyek a város más vizes létesítményeiben, a dr. Kemény Dénes Városi Sport­uszodában, a Diósgyőri Tanuszodában, a Miskolctapolcai Strandfürdőben és a Miskolctapolca Barlangfürdőben juthatnak vízfelülethez – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón, ahol azt is megtudhattuk, hogy azért kell szilárd fedést tenni az 50 méteres medence fölé, mert másképp nem lehetne négy évszakos, ugyanis sátor állítását (amivel korábban ,,téliesítették” ezt a vízfelületet) a jövőben a jogszabályok már nem teszik lehetővé. Rakaczki Zoltán azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a felújítást követő átadás után a sportszervezetek által használt vízfelületek és időkeretek nem növekednek, azok megegyeznek majd a mostanival.

ÉM-BCS


A másik medencéről

Korábban arról írtunk lapunkban, hogy Miskolc Megyei Jogú Város 2018 márciusában megtartott közgyűlésén téma volt a Selyemréti strandfürdő, és ekkor az 50 méteres medence felújítása, befedése mellett egy új, 33 méter hosszú, vízilabdás medence megépítéséről is szó esett, amelyhez 800-1000 fő befogadására alkalmas lelátó is tartozna. Ezzel kapcsolatban azt kérdeztük Rakaczki Zoltántól: mi lett a korábbi projektnek ennek a részével? A válasz az volt, hogy a megvalósításáról nem tettek le, a Magyar Vízilabda Szövetséggel egyeztettek arról, hogy ez a versenymedence más helyszínen, a dr. Kemény Dénes Városi Sportuszoda mellett épüljön meg.


A saját öltöző öröme

A Selyemréti strandfürdő rendszeres használójának számít a MEAFC úszó- és vízilabda szakosztálya. A sportszervezet szakági vezetője, Kovács Bertalan többek között arról beszélt a tegnapi sajtótájékoztatón, hogy 80-120 fős sportolói létszámukban a vízilabdázók vannak többségben és számukra örvendetes lesz, hogy saját öltözőhöz juthatnak majd, hiszen így megszűnnek a konfliktusos helyzetek a vízfelület egyéni használóival.


[related-post post_id="4029504"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában