Helyi közélet

2018.09.12. 18:52

Régi és új bábos csodák születtek Miskolcon

Miskolc - A Miskolci Csodamalom Bábszínház megújulva, friss kezdeményezésekkel várja közönségét a 2018/2019-es évadban, amiről kedd délelőtt Szabó Attila igazgató beszélt a helyszínen, az évadnyitó társulati ülés kapcsán.

Miskolc - A Miskolci Csodamalom Bábszínház megújulva, friss kezdeményezésekkel várja közönségét a 2018/2019-es évadban, amiről kedd délelőtt Szabó Attila igazgató beszélt a helyszínen, az évadnyitó társulati ülés kapcsán.

– Az első nagy fejleménye az előttünk álló évadnak, hogy a Csodamalom Bábszínház helyszínként kapcsolódik a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválhoz, ezáltal bekerül egy olyan kulturális vonzáskörbe, amelyen eddig még kívül esett. A felújítás kapcsán új profi nézőteret kaptunk, amely maradéktalanul megfelel a neves rendezvény helyszín iránti elvárásainak – mondta.

Felújított vetítőtermével a bábszínház két helyszínt biztosít az idei CineFestnek.

Modern berendezés

– A korábbi műanyagszékeket gyönyörű szép fa és plüss borítású zsöllyékre cseréltettük ki. A légtechnika, a légfrissítő berendezés és a korszerűsített fűtés olyan feltételeket teremt, amelyek gyakorlatilag ideálisak. Mondhatni ez most már 21. századi technikával rendelkező színházterem, hiszen a technikusi fülke és szoba, amely korábban külön helyiségben volt, a nézőtérre került és mind a fény, mind a hangvezérlés azonos térből történik. Manapság már alapkövetelmény, hogy a technikusnak a színészekkel azonos térben kell lennie. Ez egy óriási teljesítmény és nagyon hálás vagyok ennek a beruházásnak, hogy ilyen formán csodálatos helyszínt biztosított a bábszínháznak, amely nemcsak a nézők, hanem az alkotók komfortérzetét is növeli – folytatta az igazgató.

Ezt követően a repertoárban és társulatban történt változásokról esett szó.

Változó, fejlődő évad

– Az idei műsorpolitikánk szerint először a hagyományos előadások újbóli színrevitelét és a régi sikerdarabok ismételt műsorra tűzését tervezzük. Másodszor pedig tizenkét új bemutatót készülünk tartani, amelyek kölcsönhatásban vannak az ismert darabokkal, így a közönség gyakorlatilag folyamatosan fejlődő évadot lát majd. A jelenlegi kisebb létszámú társulat szintén változást jelent az eddigiekhez képest. Az új bábelőadások közül kiemelném a „Holle Anyót”, amely klasszikus Grimm mese és az „Együgyű Misó” népmesét. Ezenkívül látható lesz Kormos István nagy sikerű mesefigurájával a „Vackor kalandjai” és a háromrészes Süsü-ciklus legújabb darabja, a „Süsü és Torzonborz” című – foglalta össze Szabó Attila.


Hagyományosak és újak

Manapság stiláris változatosságot jelent a bábszínház, tudtuk meg az igazgatótól.

– A hagyományos értékek megőrzése ugyanolyan fontos, mint az új technikák alkalmazása. Az utóbbi húsz évben ez a társművészetek bekapcsolását jelenti. Megtalálja a számítását a „Fülenagy, a kíváncsi kiselefánt”, ami egy klasszikus paravános bábjáték és a „Süsü” is. Az óriásbáb egyfejű mellett, ha úgy tetszik bábként eltörpülnek az élő szereplők, akik maszkosan jelennek meg. Tehát maga a báb fogalma is nézőpont kérdése – magyarázta a szakember.


[related-post post_id="3923803"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában