Helyi közélet

2018.09.28. 18:57

Nyolcvan éve történt Miskolcon

Miskolc - Szeptember 26-án hatalmas tömeg jelenlétében letették az új templom alapkövét.

Miskolc - Szeptember 26-án hatalmas tömeg jelenlétében letették az új templom alapkövét.

Csaknem napra pontosan nyolcvan éve, 1938. szeptember 18-án ünnepélyes külsőségek között szentelték föl a Miskolc-tetemvári Deszkatemplomot. A krónikák megkülönböztetett figyelmet szenteltek – az egyébként is híres szónok – Farkas István püspök „drámai erejű, gyönyörű” avató beszédének, s az ez alkalommal elmondott imáinak, melyek különös hangsúlyt kaptak 1938 bel- és külpolitikai körülményei között. A lenyűgözően szép épület erdélyi stílusával önmagában is hitvallásnak számított.

Ma már köztudott

Érdekes kérdés, hogy ott volt-e az ünneplők között Szeghalmy Bálint, a templom tervezője? Ma már köztudott, hogy a templom tervezésére kiírt első pályázat után a második hozta azt a végeredményt, hogy a más neve alatt beadott tervvel, 1937-ben az akkori városi építési főmérnök, Szeghalmy Bálint nyert. Oka volt a névcserének, illetve annak is, hogy Szeghalmy valójában két tervet adott be. Mivel azonban a teljes építkezés egyedüli gazdája a miskolci református egyháztanács építtető szakbizottsága volt – élén Farkas István püspökkel – ebben ott szerepelt az elfogadott terv alkotója is – vitéz Herczeg Zsigmond, de „hivatalból” tagja volt a városi főmérnök is. Akkor még csak ők tudták a titkot. Mások, jó ízlésű, Szeghalmy addigi munkáit jól ismerő szakmabeliek csak sejtették, hogy ki a nagyszerű épület igazi alkotója. Ezerkilencszáz-harminchét szeptember 11-én a népes gyülekezet nehéz szívvel búcsúzott a régi templomtól. Szeptember 26-án hatalmas tömeg jelenlétében letették az új templom alapkövét. Egy szűk év múltán megszólaltak az új templom harangjai. Ahogy megszólaltak két hétre rá, szeptember 18-án az avatáson is, melyen ezrek vettek részt.

Persze még a korszakos művek születése is azzal zárul le, hogy megtörténik a pénzügyi elszámolás. 1938. december 19-én megtörtént. Az elszámolás elfogadását követően Farkas István püspök javaslatára jegyzőkönyvbe vették Szűcs Sándornak, az építtető bizottság elnökének érdemeit. Ezek után a püspök e szavakkal köszönte meg Szeghalmy Bálintnak a munkáját: „A hálának és az elismerésnek szavakkal ki nem fejezhető köszönet illeti meg Szeghalmy Bálint városi műszaki tanácsos urat, kinek fáradsága és áldott tehetsége hozta létre a felépült Deszkatemplomot.” Indítványozza, hogy az egyháztanács jegyzőkönyvi kivonat alakjában mondjon köszönetet segítő munkájáért.

A titok nem volt titok többé.

(Forrás: Olajos Csaba: A tetemvári deszkatemplomok) Merényi József


[related-post post_id="3834739"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában