Helyi közélet

2018.09.20. 14:00

Megyék szerint tipizált helyközi autóbuszpark

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az autóbusz-állomány átlagéletkorának csökkentése­­­ a cél.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az autóbusz-állomány átlagéletkorának csökkentése­­­ a cél.

A három megye helyközi közösségi közlekedéséért felelős Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. alapvető feladatának ellátásához elengedhetetlen feltétel a megfelelő darabszámú és kifogástalan műszaki állapotú autóbusz-állomány folyamatos rendelkezésre állása.

Tíz esztendő fölött

Tavaly év végén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében üzemeltetett helyközi foglalkoztatású autóbuszok száma a tartalékállománnyal együtt 483 darab volt, statisztikai átlagéletkoruk 13,68 év, műszaki átlagéletkoruk pedig 10,76 év volt.

2016-ban a kedvező beszerzési ár miatt előtérbe kerültek a kiváló állapotú, de használt járművek, 2017-ben azonban már új állapotú járműveket állítottak üzembe. Ezek lehetővé tették azt is, hogy bizonyos mértékig homogenizálják a járműállomány régión belüli eloszlását, jelentős jármű-átcsoportosítás történt meg az autóbuszok megyei tipizálása jegyében. Üzemeltetési, anyagellátási, karbantartási szempontból egyaránt ésszerűbb, ha egy adott üzem minél egységesebb járműflottával rendelkezik. A beérkező autóbuszokat tehát mindig oda telepítik, ahol jellemzően előfordulnak azonos gyártmányú, típusú járművek. Így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Mercedes típusú járművek, míg Hajdú-Bihar megyében az MAN-ek váltak meghatározóvá.

Légkondicionálás is van

A tavaly beszerzett járművek közül az 50 darab új Credo 02 Econell 12 alacsony belépési magasságú helyközi szóló autóbusz a regionális közlekedésben vesz részt, Euro 6 környezetvédelmi besorolással, valamint utastéri légkondicionáló berendezéssel ellátva. A 6 darab új Neo­plan 46.006 távolsági kivitelű autóbusz elsősorban távolsági autóbuszvonalakon, az országos szegmensben áll az utazóközönség szolgálatába, ugyancsak Euro 6 környezetvédelmi besorolással, valamint utastéri légkondicionáló berendezéssel ellátva.

A járműbeszerzésekkel szinkronban általános műszaki állapota alapján 104 darab selejtérett, idős, nagy futásteljesítményű, költségigényes Ikarus 200 típuscsaládból származó, helyközi foglalkoztatású járművet kivontak a forgalomból, illetve selejtezésük folyamatban van. Mindezekből a legidősebb átlag­életkorú, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei jármű­állományból 90 darab. Mindezen intézkedések hatására a megye járműállományának átlagéletkora az előző év december 31-i állapothoz képest közel 3,5 évvel csökkent.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában