Helyi közélet

2018.09.10. 12:29

Képeslapok öt földrészről

Monok - Húsz éve kezdte a képeslapok gyűjtését a monoki Tóth Veronika.

Monok - Húsz éve kezdte a képeslapok gyűjtését a monoki Tóth Veronika.

A gyűjtemény jelenleg 7871 darabból áll.

Szeretnék majd egy kiállítást a gyűjteményemből.” Tóth Veronika

Ahogy kezdődött

Azért lehet tudni, mert amikor megbeszéltük, hogy találkozni fogunk, Tóth Veronika megszámolta. Miután a találkozó négy napja volt, lehet, azóta kicsit nőtt a gyűjtemény, de az biztos, hogy nem csökkent.

– Tízéves voltam, amikor a szomszéd bácsi megkért, hogy adjak már fel pár levelet a postán – mondja Tóth Veronika. – Cserébe kaptam tőle 32 képeslapot. Egy darabig fogalmam nem volt, mit csináljak a lapokkal, majd eldöntöttem, gyűjteni fogom. Az első darabok monoki képeslapok voltak, aztán ahogy szaporodott a gyűjtemény, egész különlegesekhez is jutottam. Vannak olyan képeslapjaim, amelyek eredetileg fényképeknek készültek, ezeken leginkább katonák találhatók. A legrégebbi 1943-ból származik. Néha az is fontos, hogy milyen üzeneteket írtak rájuk. Egy idő után elkezdtem tematizálni a gyűjteményt, karácsonyi képeslapokra, virágos lapokra és így tovább. Sok képeslapom van Argentínából, amelyek családi kötődésűek, ugyanis nagyapám testvére küldte ezeket, aki ott volt missziós atya.

A postcrossing

A gyűjtés hozott magával egy új szenvedélyt is.

– A képeslapok gyűjtésének egyik módja a post­crossingolás – mondja Tóth Veronika. – Regisztrálni kell egy honlapon, majd kapok egy címet, ahová küldhetek egy képeslapot egy bemutatkozó szöveggel, majd cserébe én is kapok egyet. A képeslapon van egy regisztrációs kód, azt fel tudom tölteni a honlapra, ezzel tudom dokumentálni, hogy honnan kaptam azt. Az első ilyen lap Indiából érkezett. Természetesen a legtöbb Európából érkezik, de nincs olyan földrész, ahonnan ne kaptam volna az elmúlt években. Ha egyszer lesz rá időm, akkor szeretnék majd egy kiállítást is összehozni a gyűjteményemből.


Már 229 milliárd kilométert tettek meg

A postcrossing egy online projekt, amelynek keretében a tagok képeslapokat küldenek és fogadnak a világ minden tájáról. A tagok képeslapokat küldenek más tagoknak, és képeslapokat kapnak vissza más, véletlenszerűen kiválasztott tagoktól. 2018-ig 212 országban több mint 719 ezer tagot regisztráltak, akik eddig több mint 45 millió levelezőlapot regisztráltak és cseréltek, amelyek több mint 229 milliárd kilométert tettek meg.

A legtöbb tag Oroszországban, Tajvanon, Kínában, az Egyesült Államokban, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, Fehér­oroszországban, Ukrajnában, Finnországban és a Cseh Köztársaságban található.


[related-post post_id="3742635"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában