Helyi közélet

2018.09.18. 18:50

Furcsa, de már fűthetnénk

Miskolc - Egyre nő a megújuló energia aránya a táv­fűtésben Miskolcon.

Miskolc - Egyre nő a megújuló energia aránya a táv­fűtésben Miskolcon.

Öko-címkével rendelkezik a Miskolc távhőszolgáltatásáért felelős Mihő Kft. A címet azért kapta az önkormányzati cég, mert több mint 31 ezer miskolci lakásban és közel ezer intézményben biztosítja 50 százalékot meghaladó mértékben megújuló forrásból származó energiával a fűtést és a meleg vizet. Ezzel több mint 26 millió köbméter földgázt váltott ki, és közel 50 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását kerüli el, tájékoztatta lapunkat a miskolci önkormányzat sajtóosztálya. Az említett címke a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége elismerése.

Új fogyasztók

„Megújuló energiával történik a hőellátás az avasi-, a belvárosi-, és a kenderföldi lakótelepeken is. A megújuló hőértékesítést úgy tudjuk növelni a legjobban, ha új fogyasztók csatlakoznak a távhőszolgáltatás rendszerére. Az elmúlt időszakban kisvárosnyi új fogyasztó lépte ezt meg”, derült ki az önkormányzat kérdésünkre (milyen a hagyományos és a megújuló energia megoszlása a városban) adott válaszából.

Kérdeztük, a megújuló energia térnövekedésével várható-e, hogy csökken a távhő ára. A következő választ kaptuk: „A távhőszolgáltatás díját 2011. április 15-től nem a helyi önkormányzatok, hanem a Nemzeti Fejlesztési Miniszter állapítja meg”.

Készen kell állni

Bár az időjárás még nem őszi, de jó tudni, hogy már beléptünk a fűtési idénybe, hiszen az a jogszabályok szerint szeptember 15-ével elkezdődik.

„Ez a dátum természetesen még nem jelent automatikus fűtésindulást, de a távhőszolgáltató társaságok fűtési rendszerének készen kell állnia egy esetleges indítására. A lakóközösségekkel kötött megállapodás alapján a tényleges fűtésindítás feltétele, hogy a napi átlagos külső középhőmérséklet előreláthatólag 1 napon keresztül 10 fok alatt, vagy 3 egymást követő napon 12 fok alatt maradjon”, tájékoztatta lapunkat a távhőszolgáltató cég. Megtudtuk még, hogy a cég hőközponti körönként, igény szerint próbafűtést is biztosít, hogy kiderüljenek az esetleges működési hiányosságok. A próbafűtés költségeként a távhőszámlában csak a ténylegesen felhasznált hőmennyiség díja jelenik meg, amely lakásnagyságtól függően 200-250 forint egy napra.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában