Helyi közélet

2018.09.15. 16:03

ARS SACRA - Belvárosi templom túra Miskolcon

Miskolc - Rengeteg érdeklődőt vonzott szombaton a kulturális séta.

Miskolc - Rengeteg érdeklődőt vonzott szombaton a kulturális séta.

Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül szombaton nyolc templomot mutattak be az érdeklődőknek szakértők a borsodi megyeszékhelyen.

Az ötórás városjáró program során a Mindszenti Szent Péter és Pál Apostol Római katolikus, az Avasi Református, a Belvárosi Református, a Nagyboldogasszony Minorita, a Szentháromság Magyar Ortodox, a Deszka és a Felsővárosi Református templomok mellett a Belvárosi Nagyboldogasszony Görög katolikus Székesegyházat is megtekintették kívül-belül a kulturális túra résztvevői. A legalább százfős csoportot a különböző helyszíneken az adott gyülekezet vezetője fogadta és általában a templom felújításában, tervezésében szerepet vállaló építész osztott meg titkokat az érdeklődőkkel.

Gyönyörű ikonok

– Az egyik programfüzetből szereztem tudomást erről a rendkívül érdekes eseményről. Római katolikusként gyakran járok templomba, ám most olyan helyekre is bebocsátottak, amelyeket nagyon rég szeretnék felfedezni. Leginkább az ortodox és a görögkatolikus imahelyek nyűgöztek le, gyönyörű ikonokat láttam és végre – az újjáépítése óta először – megcsodálhattam a Tetemváron a Deszkatemplomot – sorolta élményeit Agócs Piroska, aki kerékpárral közelítette meg a különböző állomásokat. Pataki Linda a párjával érkezett, építész barátjától értesült a városjáró sétáról.

– Rengeteg információval lettem gazdagabb, ráadásul több olyan épületet is megismertem végre, melyekbe eddig még nem sikerült bejutnom. Ez a szakrális helyszín teljesen lenyűgöz, egyszerre van jelen a modern világ és az ősi szellemiség ebben a lehengerlően szép épületben – sorolta a fiatal lány a Rostás László által tervezett Felsővárosi Református Templomban, melyet Eperjesi Szabolcs mutatott be a résztvevőknek.

Az óriási érdeklődés arra sarkall bennünket, hogy folytassuk a programot. Még Tatáról is érkezett egy házaspár – emelte ki Eperjesi Szabolcs építész, akinek munkáját dicséri Miskolcon többek között a megújult a görög­katolikus templom is. JA

ÉM JA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában