Helyi közélet

2018.09.09. 16:54

360 fokos videó: Lódarazsak védik a kilátót

Sajókaza - Pazar látvány fogadott minket a sajókazai kilátóból. De másért marad emlékezetes a túránk.

Sajókaza - Pazar látvány fogadott minket a sajókazai kilátóból. De másért marad emlékezetes a túránk.

Újabb kilátót látogattunk meg: Sajókaza és Felsőnyárád között magasodik a fák fölé a Diána erdei kilátó, amit sok helyen csak sajókazai kilátóként emlegetnek. A látvány innen is lenyűgöző, de az építmény más miatt marad igazán emlékezetes. Az első emeletre érve, egy hatalmas lódarázs-fészek fogadja a látogatót, a természet csendjét pedig egyszerre hipnotikus és félelmetes zümmögés töri meg.

Csodáltuk a Tátrát

Az ember lehet bátor és a „ha én nem bántom, ő sem bánt” elv alapján tovább haladhat a három emeletes építmény maradék két emeletére, de elég egy rossz mozdulat vagy illat, hogy a raj akcióba lendüljön. Mindenesetre mi megtettük, és a magasból csodáltuk meg a Tátra hegyvonulatait, az Aggteleki Karsztvidéket, valamint a Cserehát és a Bükk dombjait. Mindez azonban nem változtat a tényen, hogy a kilátó elhanyagolt állapotban várja látogatóit. A faépítmény néhol korhad, lépcsőfokok hiányoznak, kis kilengés teszi izgalmassá a mozgást és a lábazatnál kialakított egyik táborozó helyet ellepte a gaz. A legégetőbb probléma viszont az életveszélyes lódarázs-horda.

Megkérdeztük Sajókaza önkormányzatát, hogy terveznek-e tenni a probléma megoldásáért. Először azt a választ kaptuk, hogy még nem érkezett hozzájuk bejelentés a lódarazsakról.

Saját felelősségre

Később Stefán László polgármester felvilágosított minket, hogy magántulajdonról van szó (ezt nem jelzi tábla, bár kétségtelenül figyelmeztet a felirat: „Az erdei kilátót mindenki saját felelősségére használhatja!”), így nem avatkozhatnak közbe. Tudomása szerint egy nem helybéli vadász pályázati forrásból építtette a Diána kilátót, anno hozzájárulást sem kért az önkormányzatától, így nem tudnak tenni semmit.

Beszéltünk egy bogárirtó szakemberrel is, aki elmondta, hogy a lódarázs-fészek kiirtása tulajdonképpen rutinfeladatnak számít: védőöltözetben megközelíti a fészket, majd méreganyagot juttat be. A cél elsősorban a királynő megölése – a kolóniával együtt. Miután ez megtörténik, eltakarítja a fészket. Mindez nagyjából 40.000 forintos költséggel járó munka, ami kérdéses, hogy ki fizeti meg.

Mindenesetre a darázscsípésre allergiásak kerüljék el az építményt, de egyébként csak az információs táblát tudjuk idézni: használat csak saját felelősségre!

ÉM-KCs


Nézz körbe 360 fokban!

" target="_blank">A képzésről korábban készült videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera „háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id="3777913"]

[related-post post_id="3777553"]

[related-post post_id="3776564"]

[related-post post_id="3775558"]

[related-post post_id="3774432"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában