Helyi közélet

2018.08.02. 10:00

Megnyúltak a kórházi várólisták

Miskolc - Tíz éve 105, mostanában 530 nap után kerül sor megyénkben csípő­protézis-műtétre.

Miskolc - Tíz éve 105, mostanában 530 nap után kerül sor megyénkben csípő­protézis-műtétre.

A világhálón bárki utánanézhet, hogy az ország különböző pontjain milyen hosszú a sor bizonyos beavatkozásoknál. Akadnak olyan intézmények, ahol csupán 1-2 hét várakozási idő előzi meg a prosztatamegnagyobbodás miatt kiírt műtéteket, míg máshol négy hónapot várnak ugyanerre az operációra a betegek. A nőgyógyászati operációkat viszonylag gyorsan, háromhetes előrejegyzéssel végzik Debrecenben és Miskolcon is, ám a mandulaműtétekre több mint két hónapot várnak a megyénkben élő betegek. A csípő- és a térdprotézisek beültetésénél a legnagyobb a túljelentkezés továbbra is, ám a tíz évvel ezelőtti adatok tovább romlottak: korábban átlagosan 105 napot vártak az érintettek ezekre a beavatkozásokra, ám jelenleg a térdprotézis beültetését megyénkben 625 nap várakozási idő előzi meg.

Nyilvánosak a kórházi várólisták, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján, ahol bárki utánanézhet, a különböző régiók intézményei közül hol kerülhet leghamarabb sor bizonyos beavatkozásokra. A szabad orvosválasztás ugyan lehetővé teszi, hogy útra keljünk és lakóhelyünktől távolabbi kórházakba vonuljunk be, feltéve, ha fogadnak minket, ugyanis nem mindenhol van erre kapacitás.

Romlott a helyzet

Tíz évvel ezelőtt még arról adtunk hírt, hogy hazánkban hasonlóan a többi európai államhoz a nem sürgős beavatkozásokra általában három hetet kell várni, napjainkban viszont alig akad olyan műtét, amelyet mindössze 2-3 hetes várakozás előzne meg.

A mandulaműtétekre az előjegyzést követően Debrecenben 31, Nyíregyházán 42, Miskolcon 63 nap múlva kerülhet sor. A szürke hályog eltávolítása esetén Debrecenben 95, Miskolcon 53, Kazincbarcikán pedig 57 nap türelmet kérnek a betegtől.

A nőgyógyászati beavatkozásokat viszonylag gyorsan, 24 napos várakozási idő után végzik a borsodi és a hajdú-bihari megyeszékhelyen is. A prosztata jóindulatú megnagyobbodásából fakadó bajokat Miskolcon hamar, csupán 8, Egerben 58, Debrecenben viszont már 119 nap múlva orvosolják. A leghosszabb sorok továbbra is a csípő- és a térdprotézis beültetését előzik meg.

Lapunk 2008-ban arról számolt be, hogy ezekre az operációkra átlagosan 105 nappal előtte jegyzik elő az érintetteket, ez az idő napjainkban jóval több, az egriek átlagosan 284, a megyénkben élő páciensek pedig 530 napot sorakoznak a virtuális listákon.

ÉM-JA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában