Helyi közélet

2018.08.05. 18:06

Leendő gazdikat és állatgondozókat is várnak a csanyiki vadasparkba Miskolcon

Miskolc - Sokan, de időnként irreális elképzelésekkel érkeznek az önkéntesek a Miskolci Állatkert és Kultúrparkba.

Miskolc - Sokan, de időnként irreális elképzelésekkel érkeznek az önkéntesek a Miskolci Állatkert és Kultúrparkba.

Ma már minden középiskolában kötelező az ötven óra közösségi önkéntes szolgálat, de többen szakmai gyakorlatként, vagy nyári kikapcsolódásként tekintenek rá. Viszont csak a legelkötelezettebbek maradnak meg később is a választott területen.

Kertészkedés és barkácsolás

– Tizenhat éves kortól várjuk a vadasparkba a fiatalokat, akik nemes egyszerűséggel állatszeretetükkel indokolják, hogy hozzánk jöttek. Sokan itt szembesülnek vele, hogy az állat pisil és kakál és a feladataink többsége nem az, hogy simogatjuk, hanem, hogy rendben tartjuk őket. Az önkéntesek viszonylag keveset jutnak a közelükbe, főleg csak a bemutatós állatokhoz. Ellenben rengeteg a kertészeti, vagy barkácsmunka, akár a takarmány előkészítés és az árufuvarozás, amiért az élményen kívül, nem tudtunk ellenszolgáltatást nyújtani. Lényegében a háttértevékenységbe lehet bekapcsolódni, amit a hétköznapi látogató nem lát, vagy – hívta föl a figyelmet Kövesdi Kinga, az önkéntesek koordinátora.

– Ennek ellenére nagyon sokan választanak minket, ebben a hónapban már húsz ötvenórásunk van és többen csak várólistára kerültek föl. Néhányan lemorzsolódtak, mert más elképzelésekkel érkeztek, de a többség általában végig marad – folytatta a Miskolci Állatkert és Kultúrpark munkatársa.

Felelős állattartásra nevel

– Mi az önkéntes szolgálatot azért tartjuk jó lehetőségnek, mert a fiatalok kipróbálhatják, hogy milyen felelősséget vállalni egy másik élőlényért, és hogy mennyi a munka vele, ezért különösen várjuk azokat, akik később háziállatot szeretnének tartani. Itt a középiskolások megtapasztalhatják, hogy az állatoknak illata és igényei vannak, tehát felelős állattartást tanulnak. Persze jönnek olyanok is, akiknek már vannak tapasztalataik. Legtöbben kutyát, macskát, vagy papagájt tartanak. Néhányan pedig egzotikus állatot, mint a kaméleon, vagy a szakállas agáma. ­Összességében mégis közelebb kerülnek a realitáshoz és a pályaválasztási orientációban is tudjuk őket segíteni. Többen szeretnének zoológus, vagy biológus végzettséget szerezni, vagy állatgondozói irányba tovább menni – hangsúlyozta beszélgetőpartnerünk.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában