Helyi közélet

2018.08.07. 19:51

Görényeknek ad otthont Miskolcon

Miskolc - A vadászgörények megszöknek onnan, ahol rosszul bánnak velük.

Miskolc - A vadászgörények megszöknek onnan, ahol rosszul bánnak velük.

A Miskolci Makogó – Együtt a Vadászgörényekért Közhasznú Egyesület hiánypótló munkát végez a kóbor állatok mentése és az ismeretterjesztés terén.

Szeretnénk felpörgetni az egyesületi életet.” Tóth-Szabados Sára

– Természetesen kevesebben tartanak görényt, mint kutyát és macskát, de ugyanúgy előfordul, hogy már nem kell valakinek többé az állata és kiteszi az utcára. Sőt gyakran meg is szöknek olyan helyekről, ahol nem gondoskodnak megfelelően a körülményeikről.

Lecsó talált már gazdit

Ha valaki talál egy kóbor vadászgörényt és sikerül befognia, akkor mi elmegyünk érte – mondta el érdeklődésünkre Tóth-Szabados Sára, az egyesület elnöke.

Ellátást kapnak az árvák

Megtudtuk, hogy milyen szolgáltatásokban részesülnek az állatok.

– Amikor bekerül hozzánk egy kóbor vadászgörény, akkor először kivizsgálja az állatorvos. Ha valamilyen ellátásra van szüksége, akkor ivartalanítást és oltást is biztosítunk, és amennyiben szükséges, kezeltetjük. Ez után, ha már egészséges, vagy együtt tud élni a betegségével, akkor keresünk neki családot – mutatta be az állatvédő.

Fiatalok választják

Tóth-Szabados Sára személyes kötődéseiről is mesélt.

– Nekünk azért esett a görényekre a választásunk, mert bérházban laktunk. Őket ugyanúgy lehet sétáltatni, mint a kutyát, vagy macskát, viszont ketrecben tarthatóak. Azzal a kitétellel, hogy minden nap ki kell venni őket és 3-4 órát foglalkozni velük.

Samu és Bendegúz

Általában inkább fiatalok tartják és ebből fakad a legtöbb probléma, mert amikor családot alapítanak már nincs idő és hely a kedvenc számára. Emiatt kerül hozzánk a legtöbb állat, mert egy idősebb görényre már senki sem vágyik, pedig 8 évig is elélnek a kis ragadozók – osztotta meg.

Honlapot fejlesztenének

– Jelenleg hat görényről gondoskodunk otthon a férjemmel. Telephelyünk nincs, de befogadógazdi-hálózatot működtetünk, amelyen keresztül körülbelül húsz fő segítségére számíthatunk.

Hancúroznak a görénykék

Mostanában szeretnénk kicsit felpörgetni az egyesületi életet és modernizálni a honlapunkat, de munka mellett kevés időnk marad. Ráadásul kis pénzből kell gazdálkodnunk. A tagdíjból és az 1 százalékokból tartjuk fenn magunkat – mesélte az elnök.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában