Helyi közélet

2018.08.16. 09:00

Cseh járműszervizben született újjá a miskolci villamos

Miskolc - Egy évbe telt a javítás, rövidesen újra utazhatunk rajta.

Miskolc - Egy évbe telt a javítás, rövidesen újra utazhatunk rajta.

Visszaérkezett Miskolcra a Bató-háznál megsérült Skoda villamos. A 616-os pályaszámot viselő szerelvény 2016 decemberében siklott ki, amikor a Szentpáli utcáról egy Opel a sárgán villogó lámpánál megállás nélkül hajtott az oldalába. Az ütközéstől a villamos első kerekei leugrottak a sínpárról, közlekedési lámpát, táblát és korlátot letarolva az egyik üzlet kirakatába gurult. Sérüléseit Šumperkbe a Skoda Pars Nova A.S. szervizében javították ki. A jármű a nagyszervizét követően hamarosan újra a miskolci síneken közlekedik.

Öten sérültek a 2016 decemberében történt balesetben | Fotó: ÉM

A helyszínt azóta – részben – helyreállították, a pénzváltót újranyitották, az Opel sofőrjét felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a megsérült szerelvény viszont mindeddig üzemképtelen volt. Vaskó Tiborné, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. operatív igazgatója elmondta, a Ganz Skoda Electric Zrt. tavaly májusban szállította el a szerelvényt Šumperkbe a Skoda Pars Nova A.S. szervizébe, és csak a héten hozták vissza.

Kétszázmilliós kár

– A villamosban keletkezett kár mértéke meghaladta a kétszázmillió forintot. Az elmúlt több mint egy évben cserélték rajta a szélvédőt, az ajtókat és még számos eldeformálódott, megrongálódott karosszéria elemet. Mivel a miskolci villamos egyedi megrendelés alapján készült, a megrongálódott elemek újragyártása hosszabb időt vett igénybe – tette hozzá Vaskó Tiborné.

A 616-os jármű a cég tervei szerint még augusztusban forgalomba áll, de előtte még teljesítenie kell egy futáspróbát, és fékmérést is végeznek rajta.

Több hónapba is tarthat

Az operatív igazgató érdeklődésünkre elmondta azt is, a baleseti sérüléseket az MVK szakemberei a lehető leghamarabb igyekeznek eltüntetni a járművekről, azonban a helyreállítás függ többek között a sérülés mértékétől, a kárügyintézés időtartamától, és a munkák ütemezésétől is.

– A balesetek döntő többségét nem a mi munkavállalóink okozzák, ezért a helyreállítást a balesetet okozó külső fél kötelező biztosítása fedezi – mondta Vaskó Tiborné, aki hozzátette, figyelemfelhívó kampányuk hatására júliusban kis mértékben csökkent a villamosbalesetek száma.

ÉM-TÁ


[related-post post_id="3952318"]

[related-post post_id="3947200"]

[related-post post_id="3939237"]

[related-post post_id="3913278"]

[related-post post_id="3905007"]

[related-post post_id="3300304"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában