Helyi közélet

2018.07.16. 11:35

Legalább másfél méter

Miskolc - A kerékpárosok biztonságáért indított kampányt a Kerékpáros Miskolc Egyesület.

Miskolc - A kerékpárosok biztonságáért indított kampányt a Kerékpáros Miskolc Egyesület.

Szombat délután bárki kipróbálhatta, hogy milyen az, amikor a forgalmas út szélén kerékpárral haladunk, és a bennünket előző autósok alig fél méterrel húznak el mellettünk. Pedig ennek a távolságnak legalább másfél méternek kellene lennie.

Figyelemfelhívás

Épp erre szeretné felhívni a figyelmet a Kerékpáros Miskolc Egyesület kampányával, ami tulajdonképpen májusban kezdődött, a nyáron pedig megyei roadshow-val folytatódott.

Ennek második állomása volt az elmúlt szombaton Miskolc, amikor a népkerti salakmotorpályán három, úgynevezett görgős biciklit állított föl a kerékpáros egyesület a magyar amatőr rallyebajnokság prológján.

A görgős biciklire bárki ráülhetett. Ugyanúgy hajthatta, mint az igazi biciklit, csak nem haladt vele és nem tudott felborulni. Gépjárművek húztak el mellette fél, egy és másfél méterre, így az alkalmi biciklisták megtapasztalhatták, milyen érzés, amikor egészen közel, és milyen, amikor távolabb suhan el mellettük egy-egy jármű.

Háromezer kilométer

Kunhalmi Zoltán, az egyesület elnöke lapunknak jelezte: vannak ugyan kerékpárutak Magyarországon, mintegy 3 ezer kilométer, de ezek gyakran jelentenek konfliktust a gyalogosokkal. A kerékpárosok sokszor haladnak forgalmas utak mentén, amikor szükség van az autóvezetők figyelmességére. Mivel a KRESZ pontos meghatározást nem ad, fontos tudniuk, hogy legalább másfél méterre haladjanak a kerékpáros mellett, amikor előznek.

A roadshow folytatódik. Július 28-án Encsen, augusztusban pedig Ózdon és Mezőkövesden. Minden városban a helyi rendőrkapitányságok az egyesület partnerei.

Az elnöktől megtudtuk azt is, kampányukhoz a közlekedési vállalatok is csatlakoztak. Tíz MVK-s és tíz ÉMKK-s busz hátsó oldalán látható májustól a másfél méterre figyelmeztető matrica, folytatásként pedig a közutak mellé kerül ki négy felhívó tábla.

HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában