Helyi közélet

2018.07.03. 13:39

Erősödő anyaország biztosít komoly hátteret Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely - Halzl József arra kérte a megjelent fiatalokat, őrizzék tovább a magyarság értékeit, közösségeit.­­­­

Sátoraljaújhely - Halzl József arra kérte a megjelent fiatalokat, őrizzék tovább a magyarság értékeit, közösségeit.­­­­

Tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a Magyar diákok és tanárok találkozója a Magyar Kálvárián elnevezésű, egyhetes sátoraljaújhelyi középiskolás diáktábort, amelyen 410, az elszakított magyar területekről, valamint a diaszpóra magyarságából érkezett diák vesz részt.

A mi oldalunkon

A hétfői eseményen Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára tartott nyitóbeszédet, aki elmondta: amennyire ellenünk volt a huszadik század, annyira a mi oldalunkon áll a huszonegyedik, hiszen egy erősödő, a múltjával tisztában levő, a jelenét alakítani tudó és a jövőjének kovácsává váló anyaország biztosít stabil hátteret a nemzetépítő törekvéseknek. Az ország ugyanis fizikai értelemben és lelki értelemben is épül – mondta, hozzátéve: „a közösségek, a nemzet, a vallás, az identitás mind olyan elemek, amelyekre sorra találunk rá”. Ehhez kapcsolódnak hozzá a huszonegyedik század olyan vívmányai, amelyek megkönnyítik a kapcsolattartást egymással. Az infrastruktúra és a telekommunikáció fejlődésének köszönhetően ugyanis a világban szétszóródott magyaroknak ma már nem fogyatkozó, elszigetelt kis közösségekben kell működniük, hanem az új vívmányok segítségével részesei lehetnek a nagy magyar közösségnek, amelynek alakításában nagy szerepük van a fiataloknak – mondta.

Kinőtte a Kárpát-medencét

Csáky Csongor, a tábort szervező Rákóczi Szövetség elnöke kiemelte: a tábor kinőtte a Kárpát-medencét, ugyanis a több mint négyszáz – javarészt anyaországi és a trianoni béke­diktátum során elszakított területekről meghívott – résztvevő mellett idén először a diaszpórából is érkeztek vendégek. A programokon hetven olyan dél- és észak-amerikai, ausztrál, spanyol vagy olasz fiatal képviseli, akiknek nagyszülei, dédszülei a huszadik század viszontagságai miatt hagyták el hazájukat – közölte az elnök. Hozzáfűzte: a megnyitónak helyet adó sátor­aljaújhelyi Magyar Kálvária szimbolikus helyszín, hiszen az ott felállított stációk az elszakított 38 magyar városnak állítanak emléket.

Az eseményen felszólalt Halzl József, a Rákóczi Szövetség örökös elnöke, a tábor elindítója, aki arra kérte a megjelent fiatalokat, hogy őrizzék tovább a magyarság értékeit, közösségeit. A július nyolcadikáig tartó tábor keretében a résztvevők megtekintik a környék nevezetességeit, de ellátogatnak a szlovákiai, felvidéki területekre is, például Kassára, Dobóruszkára vagy a szlovák–ukrán határ által kettéválasztott magyar településre, Nagyszelmencre.

- BSZ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában