Helyi közélet

2018.07.30. 12:00

Az életképességét bizonyító Komlóska visszavárja az innen elszármazottakat

Komlóska - 70 évvel ezelőtt 320 komlóskait telepítenek ki Csehszlovákiába.

Komlóska - 70 évvel ezelőtt 320 komlóskait telepítenek ki Csehszlovákiába.

Komlóska Napját – hagyományaikhoz ragaszkodva – ebben az évben is megrendezik majd a hegyaljai településen.

Újra találkozhatunk a belföldre és külföldre elszármazottakkal. Köteles László

Szétszakadt családok

– 70 évvel ezelőtt 320 komlóskait telepítenek ki Csehszlovákiába – mondja el érdeklődésünkre, a jelenhez vezető történelmi tényeket idézve Köteles László, Komlóska polgármestere.

– Először ígéretekkel csábították át az embereket, majd erőszakos agitációval vették rá az itt élőket, hogy hagyják el falujukat és ­Magyarországot. A Benes-dekrétum lakosságcseréje megpecsételte Komlóska sorsát. Családokat szakított szét. Igaz többségük csak 45 kilométerre került Komlóskától a határ túl­oldalán lévő Bodrogszerda­helyre és Szőlőskére, de sokan soha többé nem láthatták egymást. ­Voltak, akik a határon átszökve látogatták hozzátartozóikat, kockáztatva, hogy börtönbe kerülhetnek ezért. Sokakat el is kaptak és a börtönökben megverték és megalázták őket. Később már szabadon látogathatták a ­határon átkelve a rokonokat.

Megszűnt határok

Az EurópaI Unióhoz történt csatlakozásunkat követően hamarosan még egyszerűbb lett a határokon való átkelés.

– Sajnos a határok megszűnését már nem sokan élték meg az egykor kitelepítettek közül – mondja Köteles ­László.

– Tíz évvel ezelőtt még közel százan látogattak el Szlovákiából abba a faluba, ahol megszülettek. Most ismét szervezzük a találkozót. Augusztus 4-én remélem újra találkozhatunk a belföldre és külföldre elszármazottakkal.

Komlóskát a negyvenes évek végétől el kellett hagyni, vagy Csehszlovákiába, vagy Magyarország más vidékeire költöztek az emberek, mert itt nem lehettek munkahelyek, nem lehetett építkezni és nem volt saját vezetése és gazdálkodása a faluközösségnek.

Köteles László még elmondta, Komlóska a rendszerváltozáskor visszakapta önrendelkezési jogát, mára Európa egyik legsikeresebb települése. Komlóska élet-halál küzdelmet folytat megmaradásáért.

ÉM-BG


Gyerekek, gyertek haza!

– Mára a 273 lakossal próbáljuk a legmagasabb minőségű életkörülményeket fenntartani és a falvak megmara­dásának jó példáját mutatni. Az elmúlt években ­önellátó településsé váltunk, amivel tulajdonképpen nem találtunk fel semmi újat, mindössze ­visszatértünk azokhoz a hagyományokhoz, ahogy néhány generációval ­ezelőtt a falusi emberek, így a komlóskaiak is éltek. Egy édesanyát egyszer ­megkérdeztem, hogy mit üzen a ­távolban élő gyermekeinek és azóta az ő ­szavaival ­hívjuk vissza az elszármazottakat:

„Gyerekek! Gyertek haza! Haza Komlóskára!” –

mondja Komlóska polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában