Helyi közélet

2018.06.23. 11:48

Levert fecskefészkek: börtön lehet belőle

Miskolc - Megyénk egyik településén június 9-én egy lakásfelújítás során levertek több, legalább nyolc fecskefészket, ami miatt 39 molnárfecske-fióka került a földre és életveszélybe.

Miskolc - Megyénk egyik településén június 9-én egy lakásfelújítás során levertek több, legalább nyolc fecskefészket, ami miatt 39 molnárfecske-fióka került a földre és életveszélybe.

Eljárás indult

Mint megtudtuk, szemtanúk riasztották a nemzeti park munkatársait, akik feljelentést tettek természetkárosítás, illetve állatkínzás miatt, amelyet súlyosbít, hogy védett állatokról van szó. Mivel a fiókák, a költő fecskepárok és a fészkek eszmei értéke a kétmillió forintot is meghaladja, ezért olyan bűncselekményi kategóriáról van már szó, amely akár ötéves börtönbüntetést is vonhat maga után.

A kis fecskék a Mályi Madármentő Állomásra kerültek, egy részük, a nagyobbak két napja már ki is repülhettek: szabadon engedték őket. A többieket a kis gólyákkal együtt folyamatosan etetik és felügyelik, éppen az ebédeltetés után értük utol Lehoczky Krisztiánt, az állomás vezetőjét, aki elmondta, jól vannak a fecskefiókák. Azt azonban véleménye szerint mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy a fecskefészkeket senki nem távolíthatja el engedély nélkül, és engedéllyel is csak az év bizonyos szakában van erre lehetőség.

– Szeptembertől áprilisig, a téli időszakban lehet az illetékes kormányhivatal természetvédelmi osztályának engedélyével eltávolítani fészket, de csak nagyon indokolt esetben. Az év többi részében a madár fészkel, így ilyenkor nem ad ki engedélyt a hivatal. Senki ne távolítsa el önhatalmúlag a fészket, mert bajba kerülhet miatta – hívta fel a figyelmet.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában