Helyi közélet

2018.06.26. 10:05

Hóembert építettek Hunornak a nyári télben Borsodban

Zsujta - Akcióba lépett a jégkármérséklő generátor, mégis nagy pusztítást végzett a vihar.

Zsujta - Akcióba lépett a jégkármérséklő generátor, mégis nagy pusztítást végzett a vihar.

A Zsujtán élő Kis család portáját is megtépázta a szombati zivatar.

– A lugast széttépte a vihar, a paprikáknak csak a csutkája maradt meg, a veteményesnek is lőttek, minden odavan, mennyi munka, mennyi pénz veszett el – magyarázza Kis Tiborné Kata. Lefektettük a csepp fiút aludni, míg bőgtem, a férjem összegyűjtötte a kásás jeget, és hóembert épített az unokánknak, Hunornak, ő nagyon örült, és kínomban én is nevettem. Furcsa jégkása volt ez, még vasárnap sem akart elolvadni – sorolta.

Feltehetően azért lett a jégből kásás hódara, mert akcióba lépett a jégkármérséklő berendezés. Az Országos Agrárgazdasági Kamara a közelmúltban építette ki a jégkárokat tompító rendszert.

– Hazánkban közel 1000 ezüst-jodidot kibocsátó talajgenerátort helyeztünk el. A berendezések kezelőit a meteorológiai szolgálat értesíti két órával a várható veszély előtt, ők bekapcsolják a gépet, mely ezüst-jodidot juttat a légkörbe, ami aprítja a jeget, így az eredetitől jóval kisebb szemcsék hullanak – magyarázta Taskó József, az agrárkamara megyei elnöke.

Megsemmisült termés

Még nem összegezték a hétvégi időjárásból fakadó károkat, de több zsujtai napraforgóvetés teljesen megsemmisült. Szeretnék bevonni az egész Kárpát-medencét a programba, mert hatékonyabban tudnák védeni a magyar településeket, ha a határ másik oldalán is odafigyelnének erre. Az ország belső részén nem szokott ilyen hatalmas pusztítást végezni a jég, a határhoz közeli megyékben viszont annál inkább – érvelt a szakember.

ÉM-JA


[related-post post_id="3901216"]

[related-post post_id="3901903"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában