Helyi közélet

2018.06.02. 13:50

Cigaretta helyett sportot

Miskolc - Még egy elit gimnázium légköre sem óvja meg a tanulókat a cigarettázástól.

Miskolc - Még egy elit gimnázium légköre sem óvja meg a tanulókat a cigarettázástól.

Már tizenhat, tizenhét évesen jól ismerik a különböző dohányféléket. Akár függők, akár nem: felfedezték a környezeti hatások és a nevelés nagy szerepét a kérdésben – derült ki, amikor e korosztály elitgimnazista tagjait kérdeztük: mi dönti el, hogy rágyújtanak, vagy sem?

A minta szerepe

„A rokonságban apukám cigizett nagyon sokáig, de ő leszokott, amikor családot alapított. Nővérem viszont már tizenöt éves kora óta dohányzik, mert olyan közeg vette körül. A társaság és a bulizás nagyon nagy befolyással bír. Ha a környezet gyávának tartja, aki nem próbálja ki, akkor az ember bizonyítani akar és így könnyű rászokni” – fejtette ki Petra Valentina.

Szakos Réka összefüggést lát a nevelés és a rászokás között. „Már kipróbáltam a cigit egy buliban, de nekem nem jött be. Sok függ a neveléstől” – teszi hozzá.

Begál Gábor szülei nem örülnek fiuk káros szenvedélyének, de mivel nagykorú már, ráhagyják.

„Őszintén szólva, a családomnak viszonylag friss információ, hogy dohányzom, de tudnak róla. Úgy vannak vele, hogy ez az én saját ügyem. Viszont nem szívesen adnak arra zsebpénzt, hogy egy ilyen káros cikkre költsem. Az általános iskolában kezdtem dohányozni, akkor még lázadásképpen. Láttunk egyfajta mintát, kíváncsiak voltunk és társult hozzá egy kis meghittség, hogy együtt csináljuk. A nikotin nyugtató hatású, de testi függőséget alakít ki, így rászoktam. Heti egy doboznál nem szívok többet. Néha próbálok sportolni helyette inkább. Ez családi taktikánk. A nagypapám testvére például úgy szokott le, hogy ahányszor megkívánt egy cigit, mindig megivott helyette egy pohár vizet.”


Milyen hatások érik a passzív dohányosokat?

Álljon itt erre néhány adat a 2016-os Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérésből, amelyben Magyarországról 7.-es, 8.-os és 9.-es diákok vettek részt.

A passzív dohányosok

 • 19 százalékának otthonában zárt he­ly­en az ő jelenlétükben dohányoznak.
 • 36 százalékuk az otthonán kívüli zárt helyeken dohányfüstnek van kitéve.
 • 45 százalékuknak legalább az egyik szülője dohányzik.
 • 14 százalékuknak a legtöbb vagy minden barátja dohányzik.
 • 72 százalékuk úgy gondolja, hogy mások dohányzása káros az ő számára.
 • 99 százalékuk egyetért a dohányzás tiltásával az otthonán kívüli helyeken.

 • [related-post post_id="3879843"]

  [related-post post_id="3879855"]

  [related-post post_id="3878444"]

  [related-post post_id="3875723"]

  [related-post post_id="3360371"]

  [related-post post_id="3277760"]

  [related-post post_id="3161868"]

  [related-post post_id="3113789"]

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában