Helyi közélet

2018.06.27. 16:31

A pszichiátria jegyében zajlott le a világnap: új ágyakat kapnak a fiatal betegek

Miskolc - A kábítószer-ellenes világnap konferenciáján fontos fejlesztést jelentettek be: egy pályázat keretén belül indul az Ifjúság­sziget nevű fekvőbeteg-­ellátás Miskolcon.

Miskolc - A kábítószer-ellenes világnap konferenciáján fontos fejlesztést jelentettek be: egy pályázat keretén belül indul az Ifjúság­sziget nevű fekvőbeteg-­ellátás Miskolcon.

A drogfogyasztáshoz kötődő pszichiátriai megbetegedések ellátásával foglalkoztak az idei Kábítószer-ellenes világnap szakmai konferenciáján.

Nagyszabású fejlesztés

A megelőzés kérdései mellett, a „Gyermek és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című európai uniós projekt munkatársai tartottak kedden előadást a Városházán, a Miskolci KEF rendezvényén.

Az országos együttműködés keretében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Pszichiátriai Osztálya nagyszabású fejlesztésbe kezd, amelyről dr. Cserép ­Edina osztályvezető tájékoztatta a szakmai közönséget „Gyermek- és ifjúságpszichiátria gyerekcipőben” című előadásában.

Tizenöt férőhellyel indul

„A pályázat keretén belül indul az Ifjúságsziget nevű fekvőbeteg-ellátás Miskolcon. Új épületszárnnyal bővül a Pszichiátriai Osztály, ahol tizenöt férőhelyet tudunk majd biztosítani. Ez egy kezdő szám, amit később szeretnénk bővíteni. A földszinten ambulanciát, irodát, egy orvosi szobát, illetve két foglalkoztatót és egy kis konyharészt rendezünk be. A helyiségek egybenyithatók lesznek, amelyeket rugalmasan, mozgásterápiás foglalkozásokra szintén alkalmazhatunk. Az emeleten helyezzük el magát a fekvőbeteg részt elkülönítve a fiú és lány részleggel. Ide nővérpultot és pihenőt, négy sima és két biztonsági kórtermet tervezünk és mozgássérült fürdőszoba szintén rendelkezésre fog állni.” – mondta el a tervek bemutatása kíséretében dr. Cserép Edina.

Akkut betegeket

„A fekvőbeteg-ellátásra, erre a tizenöt ágyra az akkut betegeket fogjuk tudni várni, akikre közvetlen veszélyeztető magatartás jellemző. Ez olyan állapot, amikor a páciens mentális állapota következtében veszélyezteti a saját, vagy mások testi épségét és amennyiben az azonnali kezelés elmarad, az állapot tovább romlik. Ebbe a kategóriába tartoznak az öngyilkosságot megkísérlők, az önsértő magatartást folytatók, az agresszív, gátolt, agitált és pszichotikus betegek, a megvonási szindrómában szenvedő szerhasználók, és olyan szervi betegséggel összefüggő kórképek, amelyeknek döntően pszichés vetülete van.” – mutatta be az új osztály működését az egészségügyi szakember.

DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában