Helyi közélet

2018.05.08. 10:20

Mérsékelt lesz a jégkár

Borsod-Abaúj-Zemplén - Május 1-től az egész országban, így megyénkben is elindult a jégkármérséklő rendszer.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Május 1-től az egész országban, így megyénkben is elindult a jégkármérséklő rendszer.

Május elsejétől működik az országos jégkármérséklő rendszer, ami a termelőknek nem jelent többletkötelezettséget, mivel a gazdák befizetésein alapuló agrárkárenyhítési alapból finanszírozzák – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főigazgatója kedden az M1 aktuális csatornán.

Csökkenő kárenyhítés

Darabos Tamás hozzátette: a felhasznált ezüst-jodid a természetben is megtalálható, elenyésző mennyiséget használnak, és nincsen ismert mellékhatása. Ugyanakkor várhatóan kevesebb jégkárkifizetés lesz a rendszernek köszönhetően. A NAK néhány hete tartott bemutatót arról, hogy május 1-től, a nem hivatalos „jégeső-szezon” kezdetétől miként is működik majd a Vidékfejlesztési Program forrásából kialakított rendszer.

Ahogy arról tavaly nyáron, illetve az év elején már beszámoltunk, az egész országban kiépült a rendszer, amely a jégesőt ugyan nem tudja megakadályozni, a jégszemcsék méretét azonban csökkenti, így az okozott kárt is enyhíteni tudja. A megyében 78 pontot jelöltek ki az előzetes felmérés alapján, amely tíz kilométeres négyzetrácsok találkozási pontját jelöli, hogy a rendszer teljes egészében lefedje az országot. A kijelölt pontokra talajgenerátorokat telepítettek.

A rendszer kiépítése 1,8 milliárd forintba került, az évi működtetése 1,5 milliárdba, a működtetését a Nemzeti Agrárgazdasági ­Kamara vállalta. A meteorológiai előrejelzések alapján SMS-ben értesítik a képzésen átesett kezelőket, akik így a jégverés előtt két-három órával tudják a talajgenerátorokat működésbe hozni. A generátorokat olyan területre igyekeztek elhelyezni, amelynek tulajdonosa egyúttal vállalta a működtetését is. A tulajdonos és a kezelő is pénzbeni juttatásban részesül.

Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a generátorok pontos helyét végül kisebb igazításokkal jelölték ki, az előzetes terveken picit igazítva a területhez, időben telepítették is őket, ahogy a keze­lők kiválasztása és képzése is rendben megtörtént. Mint korábban említette: a Dél-Dunántúlon bizonyított a rendszer: egy forint ráfordítás 33 forint termelési értéket ment meg. Ez pedig csupán a mezőgazdaságra vonatkozó adat, nem tartalmazza azokat a károkat, amelyek lakóépületekben, kiskertekben, autókban keletkezik egy jégverésnél.

Így működik a rendszer

A módszer lényege: a nagy jégszemcsék kialakulását az úgynevezett magvasítással akadályozzák meg. Ehhez a meteorológiai előrejelzés alapján légkörbe ezüst-jodidot juttatnak, amelynek molekulái mesterséges jégmagvakat képeznek, így több, de jóval kisebb méretű jégszemcse keletkezik. A talajgenerátor működésbe hozása után égeti, porlasztja a hatóanyagot, majd így juttatja a légkörbe. Európai és hazai hatósági állásfoglalás is készült már arról, hogy az ezüst-jodid légkörbe juttatása nem jelent egészségügyi és környezetvédelmi kockázatot, de részletes környezeti hatástanulmány is készült.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában