Helyi közélet

2018.05.04. 17:22

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor

Tarcal - A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

Tarcal - A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

A település borát a harmadik alkalommal megrendezett Bűbájos Hétvégén mutatták be a nagyérdeműnek. A tavalyi premier sikeresnek mondható, Kanczler András a Basilicus Borkultúra Központ főborásza szerint az idei bor pedig még kerekebb, frissebb és szebb lett az előzőnél.

– A Tarcal Bor egy nyitott kezdeményezés, bárki aki valamelyik tarcali dűlőben bort készít, az csatlakozhat hozzánk. Ebben az évben tíz borászattal közösen készült el a település bora, a pincészetek 220 liter saját borral járulnak hozzá a kezdeményezéshez – emelte ki a szakember.

A Tarcal Bor különlegessége, hogy nem a szőlőt, hanem már a kész borokat adják össze a pincészetek. A műfaji megkötés mindössze annyi, hogy annak vagy furmintnak vagy hárslevelűnek kell lennie. Nem számít az, hogy hordóban vagy tartályban erjesztették esetleg batonnage-olták, de fontos hogy száraz bortípus legyen.

A 2017-es premiert követően mindenki, aki részt vett az akcióban 280 palackot kapott a közös borból. Sőt, nemcsak a pincészetek tűzték ki itallapjukra a Tarcal Bort, hanem a helyi szállodákban és éttermekben is kóstolható.

– Azt látjuk, hogy mindenki, aki eljön Tarcalra az szereti és visz belőle. A fogadtatása sokkal jobb, mint vártuk, több helyen már el is fogyott a tavalyi készlet – tette hozzá Kanczler András.

A bor célja egyrészt ugyanaz, mint Hegyalja többi településborának: az adott község és terroir-jelleg bemutatása, másrészt az összefogásra, valamint a közös célok megtestesítésére utal. Mivel Tarcal a Tokaji-hegy nyugati lábánál fekszik, számos jó besorolású dűlővel, így aki csak rövid ideig tartózkodik a településen vagy nincs lehetősége a bőséges borkínálat végigkóstolására, akkor ez a bor kiváló alternatíva lehet arra, hogy megkóstolja Tarcal ízét.

- EJ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában