Helyi közélet

2018.05.04. 14:37

Kodály Zoltán operájából énekeltek a hegesztő fiúk Miskolcon

Miskolc - Hegesztő szakos diákok a Háry János című operából adtak elő részleteket.

Miskolc - Hegesztő szakos diákok a Háry János című operából adtak elő részleteket.

A Nemzeti Művelődési Intézet kiírásában, a „Kodály 135+1=A jövő zenéje” című pályázaton Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből tizenöt iskola indult. A kiírás célja egy innovatív, frappáns, helyi közösséget elérő projektötlet megvalósítása volt, amely kapcsolódik Kodály Zoltán életművéhez. Ezúttal a Mentor Iskolában székelő Symphonia Zeneiskola és a partner Kézfogás Baptista Szakiskola kapott támogatást, – tudtuk meg Bogoly Erzsébet irodavezetőtől, aki az NMI képviseletében volt jelen a rendezvényen.

Végzősök, de vállalták

Regős Ádám zenetanárt, a program koordinátorát kérdeztük a projekt részleteiről.

„A pályázat keretében két projektet sikerült megvalósítanunk a Symphonia Zeneiskola különböző telephelyein. A Kézfogás Iskola enyhén értelmi fogyatékos diákjaival Kodály Zoltán „A csitári hegyek alatt” című művét adtuk elő és jeleléssel kísértük az egész produkciót. A másik projektünk, pedig a Destination, ahol a tizenegyedikes hegesztő fiúk énekelték el Kodály Háry János operájából az „A jó lovas katonának” című darabot. Ez azért ritka, mert a Mentor egy szakiskola, tehát ők most végeznek és ennek ellenére bevállalták, hogy pluszban bejönnek gyakorolni. Ezzel a darabbal a nemi szerepek felcserélődésére szerettük volna felhívni a figyelmet. Így a lányok dobolással kezdtek, a fiúk meg énekeltek. A második részben pedig Nahaj Péter, a Sky Fanatic frontembere jött el hozzánk, aki az Ocho Macho „Jó nekem” című számát adta elő a hegesztő fiúkkal. Műsorunkat a Symphonia kórusával zártuk. Vasárnap a fenntartónk, a Nyitott Ajtó Baptista Gyülekezet istentiszteletén fogunk szolgálni és arra készítettünk egy gospel-összeállítást.”

Kitartóak, ügyesek

A felkészülésről Mészáros Éva a Szimfónia Zeneiskola karvezetője és énektanára beszélt portálunknak.

„Ezt a változatos programot körülbelül fél éve raktuk össze. A gyerekek nagyon kitartóak, ügyesek, lelkesek, gyakorlatilag minden próbán ott vannak. Ők egyébként hátrányos helyzetűek és olyan sorsból jönnek, ahol kemény világ van. Mégis pozitív irányba tudjuk terelni őket a zenével. Segít nekik, hogy bent maradjanak az iskolában és ha másért nem, már ezért bejönnek az órára.”

Hankó János, a tizenegyedikes hegesztő osztály tanulója osztotta a tanárnő véleményét.

„Azért vállaltuk ezt a fellépést, mert jól érezzük magunkat éneklés közben és szeretünk együtt zenélni. A zene nagyon sokat jelent számomra. Bár szabadidőmben más számokat hallgatok, de ezt a stílust is megszerettem. Minden olyan órán, ami kevésbé volt fontos, próbáltunk. A ballagáson fogjuk előadni ezt a műsort.” – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában