Helyi közélet

2018.05.03. 19:53

Borsod: bűn és bűnözés - A statisztika helyett a biztonságérzet a fontos

Miskolc - A bűncselekmények száma csökkent, de van egy-két gócpont Borsod-Abaúj-Zemplénben: közgyűlési górcső alá helyezik a megye közbiztonságát.

Miskolc - A bűncselekmények száma csökkent, de van egy-két gócpont Borsod-Abaúj-Zemplénben: közgyűlési górcső alá helyezik a megye közbiztonságát.

„A lakosság biztonságérzetének és a rendőri munka megítélésének javítása érdekében tett intézkedéseink – a lakosság, az önkormányzatok és a társadalmi szerveződések visszajelzései alapján – az elmúlt évben eredményesek voltak – állapítja meg dr. Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány. – Mindezt alátámasztja a Belügyminisztérium által az önkormányzatok körében végzett felmérés eredménye is…”

Javuljon a biztonságérzet!

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlése csütörtöki ülésén a főkapitány előterjesztésében a megye közbiztonságáról és az annak érdekében elvégzett feladatokról tájékozódik a grémium.

A főkapitányi beszámoló az elmúlt év értékelésén túl tartalmazza az idei terveket, amelyek között megtalálható a közlekedésbiztonsági helyzet további javítása, a halálos balesetek számának visszaszorítása.

Fontos a célkitűzések között továbbá a lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló jogsértések elleni hatékony fellépés, a büntetőeljárások, szabálysértési eljárások lefolytatásának gyorsítása.

Többnyire csökkenés

A megyében a regisztrált bűncselekmények száma tavaly 5,9 százalékkal 14 557-re csökkent. A megye városi rendőrkapitányságainak döntő többségében csökkenés tapasztalható a bűnesetek számában. Rontja a helyzetet Ózd, ahol 4 százalékos emelkedés volt a regisztrált bűncselekmények számában, és Tiszaújváros, ahol még ennél nagyobb, 4,3 százalékos volt az emelkedés, azaz amíg 2016-ban 1047 volt a szám, addig tavaly 1092.

Érdekesség, hogy a kiemelt bűncselekmények dolgában is Ózd és Tiszaújváros produkált növekedést, 2,9, illetve 4,9 százalékot.

Megyei szinten ugyancsak csökkenés volt tapasztalható tavaly a közterületen elkövetett bűncselekmények mennyiségében, ami 4,3 százalékos csökkenést jelent. Ebben az esetben is voltak olyan területek – Encs, Sárospatak, Tiszaújváros és környékük –, ahol több lett a közterületi bűnesetek száma.


Ezekről is tárgyalnak

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2017. évi költségvetésének végrehajtása, a zárszám­adásról szóló önkormányzati rendelet megalkotása.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program végrehajtásának helyzete.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Környezetvédelmi Programja

végrehajtásának 2017. évi alakulása, a megye településeinek környezetvédelmi programjai.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Integrált Területi Programjának módosítása


Egy elkövető és 127 lopás

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság esetében a bűncselekmények számának növekedését két sorozatbűneset okozta, amely 127 rendbeli lopást, illetve 55 rendbeli magán­okirat-hamisítást jelentett. Az ózdi emelkedés az egyedi esetek számában következett be, sorozat-bűncselekményekről ebben az esetben nem beszélhetünk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában