Helyi közélet

2018.05.06. 14:31

„Az opera olyan műfaj, amire haegyszer ráérzel, nem szabadulsz többé!”

Miskolc - Romantikus operával zárul a miskolci szimfonikusok bérletes hangversenysorozata.

Miskolc - Romantikus operával zárul a miskolci szimfonikusok bérletes hangversenysorozata.

Debussy Pelléas és Mélisande-jának koncertszerű előadását hallhatja a közönség a Művészetek Házában május 14-én este 7 órakor, a Bartók Plusz Operafesztivál társzervezésében. A hangversenyről és miskolci kapcsolatairól mesélt Fabrice Bollon, az est karmestere.

Gyakorlott, rutinos karmester, nemzetközi tapasztalatokkal, rengeteg műfajban otthonosan mozog, szerepel a repertoárjában szépszámú opera és a szimfonikus irodalom remekei egyaránt. Melyik igazán az ön műfaja, amit a leginkább sajátjának érez? Miért?

Úgy érzem, talán jobban vonzódom az opera műfajához, mert szeretem a kihívásokat a zenekari árokban. Ott soha nem lehet mindent ellenőrzés alatt tartani, folyamatos a csapatmunka az énekesek, a színházi rendező – aki más dolgokat emel ki a partitúrából – és a karmester között. Természetesen a karmester az egyik, aki vezeti az autót, de nem az egyetlen. Ahogy a szimfonikus repertoárt vezénylem, az teljesen más, én vagyok az est egyetlen vezetője, csak rajtam múlik, mennyi szabadságot engedek a zenészeknek. Erre mindig törekszem.

Franciaország, Németország, Egyesült Királyság, Magyarország… csak néhány ország, ahol már színpadra lépett. Miben különböznek a zenei kultúrák a világban? Hogyan látja a magyar zenei életet?

A zenei kultúra minden országban más, de mondhatni, lassan egy egységes, nagy, európai zenei kultúra kialakulása felé halad, különböző színfoltokkal. A karmesterek és a szólisták alapvetően sokat utaznak, megismerik a különböző országok zenéit, és ami még nagyon fontos tényező a nemzetközi életben, az a tanítás: a fiatalok külföldön tanulnak, kint végzik el a mesterképzést. De van néhány és lesz is néhány különbség a művészi játék terén a különböző országokban, egyrészt a nyelvi különbségek miatt, ami nagyban befolyásolja a koncepciót, a hangzást és az artikulációt. A magyar hangzás a lágyabbak közé tartozik csodálatosan fénylő, sötét hangzásvilággal.

Nemrégiben már vezényelte a miskolci együttest, és többször dirigált már a Bartók Plusz Operafesztiválon is. Hogyan érezte magát Miskolcon? Mi a benyomása a városról, a helyi kulturális értékekről?

Nagyon jól éreztem magam, és lenyűgöz, hogy ez a város, amely nem túl nagy, mennyire gazdag kulturális értékekben.

A közös koncert programja Debussy Pelléas és Mélisande-jának koncertszerű előadása. Milyen a kapcsolata ezzel az operával? Nehéznek tartja zeneileg?

A Pelléas egy nagyon nehéz opera, mivel semmi sem történik benne valódi akcióként, csak sugallja a történteket. Nagyon kevés tehát az esemény, leginkább az interakciók által zajlik a cselekmény, amit tévesen szimbolizmusnak hívnak. Persze Pelléas is egy szimbólum, de ezek inkább jelek. A tenger gyakran jelenik meg a történetben és a zenében, mint a sors, az ismeretlen végzet. Mindez különleges, finom nyelvezet. De ha egyszer ráérzel, akkor nem szabadulsz többé. Úgy működik, mint egy drog … Ilyen módon egy kicsit, mint Wagner.

Színpadi díszlet nélkül is érezhető mindez? Érdekes lehet a nézők számára, mit gondol?

Ezt az operát nagyon nehéz színre vinni, mert ha bemutatja a szereplők gondolatait, azzal megsemmisül a költészet és a stílus. Ha viszont nem mutatja be, akkor nem fogják érteni az interakciókat. Kényes egyensúlyt kíván tehát, amit nagyon nehéz megtalálni. Színházi rendezés nélkül, de a szöveggel – amit lefordítva kivetítünk, miközben játszunk – szeretnénk, hogy a közönség valóban megértse ezeket a kölcsönhatásokat, az emberek így megalkothatják a saját rendezésüket. Megértik az operát és részesévé válnak, ami persze egyéni, de biztosan nem rombolja le ezt a különleges esztétikát. Természetesen, ha megtalálják ezt az átmenetet, ahol megérthető a cselekmény és az esztétika, akkor az jobb lehet, mint egy koncert. De eddig csak egy ilyen rendezést láttam, mintegy 30 évvel ezelőtt, Bécsben…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában