Helyi közélet

2018.05.31. 07:41

A miniszter dönt, ki lesz az igazgató Miskolcon

Miskolc - Lesz, ahol maradnak az eddigi iskolaigazgatók, lesz, ahol nem.

Miskolc - Lesz, ahol maradnak az eddigi iskolaigazgatók, lesz, ahol nem.

Miskolcon három gimnáziumban történik (történt) igazgatóválasztás. A Herman Ottó Gimnáziumban már le is zárult – tudtuk meg Madarász Pétertől, aki a következő ötéves ciklusra is megkapta vezetői kinevezését.

Mint mondta, a köznevelési törvény lehetővé teszi, hogy amelyik igazgató a második ciklusát kezdi, és elégedett vele az összdolgozói testület, a diákönkormányzat, valamint a szülői szervezet is, pályázat nélkül újra kinevezzék. Az ő esetében éppen ez történt, már megkapta a minisztertől a kinevezését. Kérdeztük tőle, nem került-e veszélybe igazgatói posztja amiatt, hogy 2016-ban a Herman Ottó Gimnáziumból indult el az egész országon végigfutó tanártüntetés.

Már csak a miniszteri döntés van hátra, határideje: július 15." Veres Pál

– Ez szóba sem került – fogalmazott. – Úgy gondolom, hogy korrekt módon vettem részt a tüntetés utáni folyamatokban, a Köznevelési Kerekasztalnak a múlt nyárig tagja voltam. Javaslataink közül sok mindent meghallgattak az oktatáspolitikusok, de sok mindent nem. Úgy vélem, a tüntetés utáni reformokra szükség volt, hogy az iskolák túléljék – tette hozzá.

Béke van

A Földes Ferenc Gimnáziumban még folyamatban van a vezetőválasztás. Veres Pál igazgatótól megtudtuk, ismét ő pályázott egyedül. Őt is támogatta a tantestület, a nem pedagógus dolgozók, a diákönkormányzat és a szülői szervezet, valamint a fenntartó Miskolci Tankerületi Központ. Már csak a miniszteri döntés van hátra, ennek határideje július 15-e.

Mint ismeretes, öt évvel ezelőtt az akkori iskolafenntartó, a miskolci önkormányzat szerette volna elérni, hogy a Földesben ne Veres Pál legyen az igazgató, de a szülők, a diákok, a tantestület, sőt az öregdiákok összefogásának köszönhetően végül mégis Veres Pál kapta meg a kinevezést, igaz, csak a harmadik igazgatói pályázat után. Ő egyébként 20 éve vezeti a gimnáziumot. Mint fogalmazott, most béke van, híre sincs az öt évvel ezelőtti hangulatnak.

Kétszer sikertelen

A Zrínyi Ilona Gimnáziumban sem mindennapi a helyzet. Kovácsné Szegedi Ildikó mandátuma 2016-ban lejárt, azután nem pályázott. Azonban két sikertelen pályázati eljárás után újabb két tanéven keresztül mégis ő volt a megbízott igazgató. Részleteket nem árult el, kérte forduljunk a Miskolci Tankerületi Központhoz.

Ennek főigazgatója, dr. László István lapunknak a következő tájékoztatást adta: a Zrínyi Ilona Gimnáziumban az elmúlt két évben nem volt olyan pályázó, aki a gimnáziumi igazgatókkal szemben állított valamennyi szakmai követelménynek megfelelt volna. Az idei eljárásban az intézmény egyik pedagógusa nyújtott be pályázatot, melyről szintén a szakminiszter dönt. Megtudtuk azt is, Miskolcon a tankerületi központ fenntartásában lévő iskolák közül az Arany János Általános Iskolában, valamint az Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és EGYMI-ben jár le idén az intézményvezető megbízatása az említett gimnáziumokon kívül.

- HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában