Helyi közélet

2018.05.17. 15:15

A bringás nagykövetek Bodrogközben

Cigánd - A történelmi Bodrogköz településeit biciklizik körbe.

Cigánd - A történelmi Bodrogköz településeit biciklizik körbe.

Négy nap, összesen 300 kilométer, ez a „Kerekek és lépések a történelmi Bodrogközben” elnevezésű kerékpáros túra csupán számokban.

Bővülő lehetőségek

Biciklizni jó. Ezt az alapvetést Cigándon is ismerik, ahol a közelmúltban összeállt egy nagyobb baráti társaság, eleinte azzal a céllal, hogy közösen tekerjenek néha a környéken. Később azonban úgy döntöttek, jó lenne a kerékpározást kicsit a hobbiszintről feljebb emelni és egyúttal egy nemesebb cél érdekében is hasznosítani.

– Szeretnénk, ha a cigándi sportélet nem csupán a fociról szólna – mondja Ablonczy Dániel, Cigánd alpolgármestere és a Cigánd SE elnöke. – Igyekszünk a kézilabdát is meghonosítani a városban és a kerékpározást is bevinni az egyesületbe. Ehhez jött még lehetőségként a Kerékpárral 7 határon át pályázat. A biciklis csapattal összeültünk és eldöntöttük, megpályázzuk ezt a lehetőséget és ha sikerrel járunk, körbebiciklizzük a történelmi Bodrogköz mind az ötven települését. A túra Cigándról indul csütörtökön reggel és vasárnap ide érkezik vissza.

Küldetés

A csütörtök reggel induló túra résztvevői ezt a négy napot küldetésként élik meg.

– Hisszük és valljuk, hogy a történelmi Bodrogköz mind az ötven településének azonosak a gondjai – mondja Ablonczy Dániel. – Hiszünk az összefogás erejében, abban, hogy együtt elindíthatjuk ezt a régiót a felemelkedés útján. Ezért ez a túra számunkra egy küldetés is, hogy újból összefogjuk mind a félszáz települést, így egy kicsit a kerékpározás nagykövetei is leszünk. Levelet írtunk minden bodrogközi polgármesternek, akik közül sokan megígérték, ha a túra teljes útvonalán nem is lesznek velünk, de egy-egy szakaszt végigkerékpároznak velünk. Magunkkal viszünk egy felhívást, amelyet közösen írtunk Oláh Krisztiánnal, Cigánd polgármesterével. Ezt szeretnénk minden település vezetőjének átadni. Ebben a felhívásban közös gondolkodásra hívjuk a bodrogközi polgármestereket. Szeretnénk, ha időnként fórumot tartanánk, ahol megbeszélnénk a gondjainkat és ahol közös megoldásokra törekednénk. Ez a négy nap számunkra a sportról, a barátságról, az együttlétről, a közösség erejéről, az összefogásról fog szólni.

BG


A túra

A négy nap alatt az alábbi településeket érinti a túra útvonala:

Alsó-Bodrogköz: Alsóberecki, Bodroghalom, Cigánd, Dámóc, Felsőberecki, Györgytarló, Karcsa, Karos, Kenézlő, Kisrozvágy, Lácacséke, Nagyrozvágy, Pácin, Révleányvár, Ricse, Semjén, Tiszacsermely, Tiszakarád, Vajdácska, Viss, Zalkod, Zemplénagárd.

Felső-Bodrogköz: Ágcsernyő, Bacska, Battyán, Bély, Bodrogmező (Pólyán), Bodrogszentes, Bodrogszentmária, Bodrogszerdahely, Bodrogszög, Boly, Királyhelmec, Kisdobra, Kisgéres, Kiskövesd, Kistárkány, Lelesz, Nagygéres, Nagykövesd, Nagytárkány, Őrös, Perbenyik, Rad, Szinyér, Szolnocska, Szomotor, Tiszacsernyő, Véke, Zétény.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában