Helyi közélet

2018.05.15. 12:55

71. cannes-i filmfesztivál - 50 éves remekművet ünnepelt a közönség Cannes-ban

Cannes - Annyi új film között ritkán nézek újra klasszikusokat a fesztiválokon, de Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeiájának 70mm-es filmen felújított változatát nem lehetett kihagyni.

Cannes - Annyi új film között ritkán nézek újra klasszikusokat a fesztiválokon, de Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeiájának 70mm-es filmen felújított változatát nem lehetett kihagyni.

A vetítés előtt Christopher Nolan mondott bevezetőt, aki már a szombati mesterkurzusa alkalmával is részletesen taglalta, miben rejlik a különbség a digitális és a filmszalagra történő restaurálás között, és miért tartotta szívügyének, hogy az 50. évfordulón az eredeti bemutatóhoz a lehető legközelebb eső változatban láthassa újra a sci-fi klasszikust a közönség. Nolan, a Warner Bros. és a cannes-i filmfesztivál összefogásának köszönhetően Kubrick mesterművét szélesvásznon, 70mm-es formátumban, egy szünettel és olyan hangrendszerrel élvezhettük, ami ma a fesztiválpalota Debussy-termén kívül már csak elvétve lelhető fel. Nolan, aki a Dunkirk vágásakor nézte újra a filmet és akkor született meg az elhatározása, hogy felújíttatja az eredeti kópiát, a vetítés előtt felidézte, mekkora hatással volt rá a Kubrick műve 7 éves korában, amikor apja elvitte rá London legnagyobb mozijába.

A díszvetítésen ott volt Katharina Kubrick, az 1999-ben elhunyt rendező lánya és a 81 éves Keir Dullea is, aki Davet alakította a filmben. A 2001: Űrodüsszeia cannes-i vetítésére nincs más szó: totális moziélmény. A képek, a történetmesélés, a zene, legyen szó Johann Strauss vagy Ligeti György szerzeményeiről, tökéletes és totális moziélményt nyújtanak immár 50 esztendeje, és nyújtott vasárnap este is. Az ilyen moziünnepért jó Cannes-ban lenni.

- Váró Kata Anna, Cannes, 2018. május 13. -


[related-post post_id="3861208"]

[related-post post_id="3856873"]

[related-post post_id="3855358"]

[related-post post_id="3853912"]

[related-post post_id="3854758"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában